Месец за месец ще плащат на хотелиерите, настанили украинци

Министерски съвет Ирена Георгиева

До 10-15 април ще бъдат изплатени средствата на хотелиери, които са приели бежанци от Украйна. Това обяви зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева. Тези средства ще бъдат отчетени чрез единната система за туристическа информация. Чрез нея точно може да се проследи кога са дошли украинските граждани и кога са си тръгнали някои от тях. От Министерството на туризма увериха, че няма да се изисква голям брой документи.

Средствата за хотелиерите ще се изплащат месец за месец и първият период е от 24 февруари до 31 март, който следва да бъде отчетен по правилата от 1 до 5 април, каза Георгиева пред БНТ. Тя поясни, че сумата от 40 лева не включва ДДС, включва само туристически данък, на този етап опрощаване на туристическата такса не се обмисля. Единната туристическа система е свързана с плащането на туристическия данък и трудно може да се осъществи това опрощаване. Този данък отива в общините и това също подпомага в една или друга степен местната икономика, поясни зам.-министърът.

Всички обекти, регистрирани в Националния туристически регистър, могат да участват в програмата за подпомагане на разселените поради войната граждани на Украйна. Към регистъра е създаден допълнителен списък за държавните, общинските и ведомствените база, в случай, че са необходими още повече места. "Критериите за настаняване са възможно най-добрата и ефективна организация, която започва още от граничния пункт, през който се влиза в страната", посочи Георгиева.

Програмата е за 3 месеца, а за украинските граждани, които се включат в пазара на труда – за един месец, ако в рамките на този месец успеят да се устроят на работа.

Засега средствата са от държавния бюджет, водят се разговори на европейско равнище за финансиране пребиваването на украинските граждани от фонд "Солидарност", заяви зам.-министъра на туризма. "Средствата са за три месеца, разбира се, в зависимост от това как се развива ситуацията, имаме готовност, мислим и за повече – в рамките на година. Има разговори на европейско равнище пребиваването на тези украински граждани да бъде финансирано от фонд "Солидарност", но на този етап се разчита на средства от бюджета. Надявам се бързо да бъде постигнато споразумение на европейско равнище, така че този фонд да бъде задействан", обясни зам.-министърът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст