Полша иска спешно да купи американски дронове

американски дрон Ем Кю-9 "Рийпър" MQ-9 Reaper САЩ

Полша иска да купи няколко дрона Ем Кю-9 "Рийпър" (MQ-9 Reaper) от САЩ по специална ускорена процедура и планира допълнителни поръчки на по-късен етап, предаде Ройтерс. Плановете на полските власти са свързани с нарастващите притеснения за сигурността на страната след началото на руската инвазия в съседна Украйна, отбелязва британската агенция. 

„Планираме спешно да се снабдим с първите безпилотни системи Ем Кю-9 "Рийпър" . . . Преговаряме за доставките на няколко сета“, каза в интервю подполковник Кшиштоф Платек, който е говорител на агенцията за въоръжение към полското министерство на отбраната.

Той допълни, че успоредно с това Полша работи по програмата „Зефир“, в рамките на която се водят преговори за поръчката на безпилотни летателни апарати, които летят на средна височина и имат голяма издръжливост. Платек отказа да разкрие точния модел на дроновете, които страната може да поръча. 

Полша се надява първите дронове да бъдат доставени преди края на годината. Стойността на планираната поръчка не беше оповестена от министерството. 

„Тази поръчка е отговор на. . . ситуацията около сигурността, особено в Централна Европа“, каза Платек, визирайки войната в Украйна. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст