МВнР е загрижено, че в РСМ се разпалва антибългарска кампания

смесена българо-мкедонска историческа комисия

Във връзка с поредица от провокативни и злонамерени антибългарски коментари от страна на  политици и общественици в Република Северна Македония от последните няколко дни, МВнР изразява загриженост, че се води злонамерена кампания срещу страната ни, целяща  разпалване на антибългарски настроения, съобщават от Министерството.

"Още по-тревожно е, че се правят опити за умишлена злоупотреба с трагичните събития в Украйна в резултат на руската военна агресия.  Смятаме, че подобни цинични внушения трябва да бъдат категорично отхвърлени. Никой няма право да злоупотребява с трагедията на украинския народ по подобен арогантен и безпринципен начин", пише още в съобщението.

МВнР изразява загриженост за евентуално негативно отражение на подобна кампания върху позитивните тенденции на политическия диалог през последните месеци.

Позицията е по повод поредицата от антибългарски изказвания в съседна РС Македония срещу България, в които политиката на страната ни се сравнява с тази руската агресия срещу Украйна, пише БГНЕС и припомня, че само преди три дни лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов, който участва в правителствената коалиция начело с Димитър Ковачевски, нарече България геноцидна държава. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST