Румънски медии: Кьовеши удари върха на българската политика

арест бойко борисов гъндул румънски медии

Кьовеши удари върха на българската политика. Прокурори предприеха действия. Бившият премиер Бойко Борисов бе задържан заедно с други политици, пише в заглавие румънският вестник „Евениментул зилей“ в публикация от късно снощи.

Бившият премиер на България Бойко Борисов е задържан по дело за корупция, образувано от Европейската прокуратура един ден след посещението на нейния шеф Лаура Кьовеши в София, посочва в заглавие и в. „Адевърул“. Подобно е заглавието по темата и на в. „Гъндул“. Частната информационна телевизия Диджи 24 също съобщава за задържането на Борисов и на други политици от бившата управляваща партия ГЕРБ. Новината е отразена и от други водещи румънски медии, предаде БТА.

„Евениментул зилей“ пише, че бившият премиер и лидер на партия ГЕРБ е първият задържан бивш официален представител, като това става само един ден след съобщението на европейския главен прокурор Кьовеши, че е получила рекорден брой сигнали и че е започнала разследвания по над 120 случая в региона. Вестникът допълва, че заедно с Борисов са задържани и други политици.

Главна дирекция Национална полиция в България тръгна по нишката, след като Европейската прокуратура е започнала разследвания по над 120 дела след срещата между европейския главен прокурор и българския премиер Кирил Петков, докато обиските и акцията на българската полиция все още не бяха приключили.

„Първият в черния списък на българските власти е бившият премиер Бойко Борисов“, посочва изданието и отбелязва, че прокуратурата в София не е разполагала снощи с данни за разследването. Вестникът информира и за посещението на Кьовеши в София и извежда като акцент думите й, че е важно в България да няма монопол на властите, които могат да изпращат сигнали към Европейската прокуратура.

Румънските медии информират, че разследванията касаят злоупотреба с европейски фондове. Няколко други български политици също са разследвани и в домовете им бяха извършени обиски, допълва „Адевърул“ и посочва, че става дума за бившия финансов министър Владислав Горанов и няколко други.

„Адевърул“ отбелязва, че премиерът Кирил Петков е реагирал във Фейсбук на случващото се с думите: „Никой не е над закона“.

Вестникът съобщава и за реакцията на представители на партия ГЕРБ, които се бяха събрали снощи пред дома на Борисов и определиха случващото се като „политическа репресия срещу опозицията“.

„Адевърул“ посочва, че основните телевизионни канали в България са прекъснали снощи програмата си, за да излъчат извънредни новини по темата. Ден по-рано Лаура Кьовеши заяви, че Европейската прокуратура е получила данни за над 120 случая на злоупотреби с европейски фондове в България.

В. „Гъндул“ също пише, че протичащата голяма операция е свързана със 120 дела на Европейската прокуратура. И това издание отбелязва, че задържането на българските политици е станало един ден след посещението на Кьовеши в София. В сряда тя приветства решимостта на премиера Кирил Петков да се бори с практиките от миналото в своята страна, която е най-корумпираната в ЕС.

Вестникът припомня, че през юни 2021 г. по време на друго посещение в България Кьовеши предупреди, че прокуратурата няма да се поколебае да разследва „силни и богати“ лица.

„Гъндул“ припомня, че Бойко Борисов бе на власт от 2009 г. почти без прекъсване. През лятото на 2020 г. той бе изправен пред вълна от демонстрации срещу корупцията и срещу предполагаемите му връзки с олигархията. Парламентарните избори от пролетта на 2021 г. подпечатаха падането му от власт. След период на политическа нестабилност се появи реформистко правителство, оглавявано от 41-годишния Кирил Петков – предприемач, завършил Харвард, пише вестникът.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст