Трите власти и гтнилата ябълка

Рашков - Петков - 19 март 2022 - брифинг - Борисов

 

 

Кирил Петков:

Изправени сме за пореден път пред абсолютен саботаж на прокуратурата на Република България. под ръководството на г-н Иван Гешев. От това, което чухме в изявлението на прокуратурата, укриват се документи с искане за повдигане на обвинения, с които лесно можем да се снабдим. Прикриват се и се игнорират сведения, получени от изнудваното лице – само и само да не се извърши разследване по закон. Сведения, които са общоизвестни и вече са достояние и на Европейската прокуратура. Отричат се законови правомощия на разследващите органи и се спъва дейността на всеки, който се опитва да работи срещу корупцията в страната ни.

В България независима прокуратура няма, за пореден път се държи като адвокат, когато става въпрос за хора, обвинени в корупция. Прокуратурата обаче има един много сериозен проблем. По този казус в момента работи и Европейската прокуратура. И докато обикновено се скриват факти и българската общественост не може да определи кога, къде и как действат, сега вече има паралелна европейска структура, на която ние вярваме много повече. Така че ще има много ясна информация на ниво Европейски съюз – как реално те действат, какви заключения взимат и какво са направили.

И още нещо, което искам ясно да кажа. Много хора казват, че България е превзета държава и това е факт. Ние обаче вярваме, че това няма да бъде така и в бъдеще. Ще продължим да се борим и ще направим всичко, което зависи от нас, България да бъде една свободна, нормална, европейска държава. Да, битката няма да е много къса. Битката обаче вече е започнала и оттук нататък ще работим с всички инструменти на Европа, за да можем България да я преместим на следващото ниво. Съжалявам за прокуратурата, че се изложи по толкова очеваден начин тази вечер. Благодаря.   

 

Бойко Рашков

Чухме късно днес становището на прокуратурата. Прокуратурата направи изводи за изхода от производство, на което току що е поставено началото. Производство, по което не е имало време да се съберат доказателства, защото е провеждана проверка в случая. Тоест – проверка, която има за цел да се съберат – евентуално – достатъчно данни, за да може да се прецени дали да се образува или да не се образува досъдебно производство.

По тази проверка са събрани сведения, включително и от намиращия се в Дубай Васил Крумов Божков, саморъчно подписани от него. Никой не твърди, че тези сведения имат процесуалното качество на показания на свидетел, защото действието не е извършено по реда в НПК. Това може да стане само след образуване на досъдебното производство. На практика вчера е стартирано такова. Вместо обаче прокуратурата да заяви пред вас и пред цялото общество, че тя ще предприеме това действие, тя се постара да обяви на всички, че – виждате ли – Министерството на вътрешните работи не е направило нищо. Включително – едва ли не – не е било компетентно да предприеме  елементарни проверовъчни действия.

Нека припомня някои факти. Преди няколко години Божков беше публикувал в медиите факти, които от няколко месеца бяха предмет на тази проверка. По тези факти прокуратурата не се самосезира или пък ние – като общество – не разбрахме, че се е самосезирала да започне проверка или досъдебно производство. Правомощие, което тя има. А не както полицейските органи, които имат само една възможност – да образуват в  хипотеза на неотложност.  И тъй като Министерството на вътрешните работи вече дълго време няма никакво основание да има доверие в българската прокуратура, обичайно търси възможности да постави началото на наказателния процес в хипотези на неотложност. Тъй като десетки, да не кажа стотици материали, които събират службите на МВР, потъват в прокуратурата без да е известно и без никой от нас да може да разбере каква е тяхната съдба.

Не искам да отклонявам темата, но ще дам един пример.

Още през октомври миналата година ние сме изпратили огромен обем материали за магистрала „Хемус“, които са събрани от Главна дирекция „Национална полиция“. До ден днешен няма никаква реакция от българската прокуратура. По този въпрос.  – специално за Божков – и фактите, които той изнася – че е бил под натиска на Горанов, Борисов и Арнаудова, по този въпрос ние сме събрали определени факти, за разлика от прокуратурата, която не им обръща внимание.

Спомняте си може би, че преди доста време прокуратурата оправдаваше своето бездействие  с това, че тия факти били защитна теза на обвиняемия Божков срещу когото са повдигнати 18 или 19 обвинения.

Тоест – според българската прокуратура, ако един български гражданин е обвинен за извършено от него престъпление, той няма никакви други права. Той няма право да бъде пострадал от престъпление, извършено спрямо него. Това е пълен абсурд!

Искам нещо да кажа по повод на онова, което чух от говорителката на прокуратурата. Изненадах се за пореден път, не само от факта, че те нагласиха тяхната пресконференция да бъде твърде късно и да не можем да реагираме. И затова се наложи и ние да реагираме толкова късно, за което аз се извинявам.

Там чух откровени лъжи. Нямало проекти на постановления, на искания за повдигане на обвинения срещу тримата задържани вчера. Ето ги проектите – и за тримата! Те се съдържат в самата преписка и са предадени на прокуратурата днес (18 март – бел. ред.) преди обяд, но на пресконференцията тя заяви, че такива проекти, такива искания няма. Защо го прави – нека си отговори всички ние като общество: дали прокуратурата иска да се разкриват престъпленията в нашата страна, включително и тези, които са извършени от високопоставени в близкото минало длъжностни лица, или не иска? Или вече ги пази откакто Иван Гешев е назначен за главен прокурор.

Дали прокуратурата упражнява своите конституционни задължения в тази насока? Или по-скоро търси всякакви възможности, за да избегне търсенето на отговорност от тези високопоставени лица?

Искам да ви дам един директен пример за Горанов. От преди две години има един доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, в който има констатация, извод, че по отношение на хазартната комисия (за  Комисията по хазарта става въпрос – бел. ред) има вреди, които са причинени на хазната, на фиска в размер на повече от 550 милиона лева. Тъй като министърът на финансите е принципал на тази комисия, се пита в задачата „Прокуратурата какво е направила в този случай? Потърсила ли е отговорност, образувано ли е производство срещу Горанов в качеството му на министър на финансите, или не е образувала? Защото, преди да се снабдим ние с този доклад се оказа, че АДФИ още миналата година го е изпратила на прокуратурата. А е известно на всички, че тези доклади на агенцията представляват писмени доказателствени средства и служат директно за доказване в наказателния процес.

На практика, в тази преписка, която ние днес сутринта сме депозирали в Софийската градска прокуратура присъства този доклад на АДФИ и ми е много интересно защо прокуратурата така категорично заяви, че в тази преписка липсват каквито и да било доказателства. Това също е поредна лъжа, само и само  прокуратурата да се оправдае, че няма доказателства, че полицията не си е свършила работата и така нататък.

Как – в крайна сметка – да има пълноценни доказателства, когато току що сме поставили началото на наказателния процес? По какъв начин може да има доказателства? По никакъв начин! Така че оттук нататък разследването би трябвало да върви с ускорени темпове , за да могат такива доказателства да бъдат събрани. Включително, да се положат усилия по законов ред да бъде разпитан Васил Божков в Дубай по отношение на тази сюжетна линия, ако мога така да се изразя. Дали върху него е оказван натиск от Владислав Горанов, от Борисов и от Севделина Арнаудова? Дали той е бил принуден – под заплахата да му се вземе част от бизнеса – практика, на която в последните години ние се нагледахме – е бил принуден да търси възможности за продажба на своя бизнес, включително и на чужденци. Това са факти, които се съдържат в тази преписка и които предстои да бъдат установени, но само в хода на едно законосъобразно разследване. От днес нататък.

Така че прокуратурата направи всичко необходимо да смачка труда на една служба на МВР и – може би – оттук нататък никога да не можем да изясним дали някое от тези лица е извършило престъпление, или не е.

Толкоз мога да кажа, но главното, което искам да подчертая бяха тези проекти на постановления за повдигане на обвинения, които ние днес сме представили на Софийската градска прокуратура, а чухме от говорителя на СГП, че такива документи в преписката липсват.

Или пък че снимки, които са направени в дома на Арнаудова били „вестници и така нататък“. Нещо, което също не е много вярно, защото тези снимки са съотносими към случая „Васил Крумов Божков“ и биха могли да имат доказателствена стойност.

Така че отнапред никой не може да заявява дали един факт ще има доказателствена стойност, или няма да има. Благодаря ви!

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст