Словакия започна да разполага Patriot

patriot

В Словакия, съседна страна на Украйна, започна да се разполага системата за противовъздушна отбрана Patriot, съобщава Ройтерс. Разполагането на Patriot e организирано от страните партньори на Словакия в НАТО и ще продължи няколко дни, обяви в неделя словашкият министър на отбраната Ярослав Над.

Системата ще се управлява от германски и холандски военни и първоначално ще бъде разположена на летище "Слиач" в централна Словакия. С нея от НАТО възнамеряват да укрепят отбраната на източния фланг на Северноатлантическия пакт.

Нахлуването на Русия в Украйна принуди алианса да засили отбраната си.

Министърът на отбраната Ярослав Над коментира във Фейсбук: „Щастлив съм да потвърдя, че първите подразделения, отговарящи за разполагането на системата за противовъздушна отбрана Patriot, започнаха да пристигат в Словакия. Системата Patriot ще бъде допълнение към системата S-300 от съветската ера, а не нейна замяна. Временно системата ще бъде разположена във военновъздушната база "Слиач", като се обсъждат и други райони, където тя може да бъде разположена, за да може този своеобразен чадър за сигурност да покрие възможно най-голяма част от словашката територия“.

Миналата седмица бе разпространена информация, че Словакия е готова да даде С-300 на Украйна, ако получи в замяна подходящи зенитно-ракетни системи със среден радиус, които да заменят оръжията, съветско производство.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст