Кабинетът подготвя внос на Европейска прокуратура у нас?

Кирил Петков - среща - депутати от ЕНП

Тази вечер (21 март), след прибирането си от Гърция, премиерът Кирил Петков разговаря с евродепутати от Европейската народна партия. Той ги бе поканил в сградата на Министерския съвет, където заедно с вътрешния министър Бойко Рашков, бяха готови да обсъдят с тях политиката на кабинета за нулева толерантност към корупцията, както и предприетите стъпки от правителството за утвърждаване на върховенството на правото и на справедливостта за всеки български гражданин.

Въпреки че срещата не бе приключила, журналистите бяха информирани от говорителя на политическия кабинет на премиера – Лена Бориславова, че по време на нея представителите на ЕНП са запознавани с фактите и с всички съображения около последните събития (виж тук). ТУК Без да ги посочва конкретно, Бориславова имаше предвид трите ареста – на Бойко Борисов, на Владислав Горанов и на Севделина Арнаудова.

Премиерът е споделил своите наблюдения по отношение системните проблеми в българската правосъдна система и в българското управление на евросредства, които той лично е имал възможност да наблюдава, докато е бил министър на икономиката по време на служебното правителство, а и в качеството си на министър-председател към настоящия момент.

Той изложил факти и обстоятелства, свързани със системните нарушения и подозрителни кредити на Българската банка за развитие. Премиерът разказал и за ситуацията с язовирите, и за строежите на фирми без строителни разрешения, и за ситуацията със строителството на автомагистрала "Хемус" и за поддръжката на Републиканската пътна мрежа – или над 5 млрд. лева общо усвоени средства, за които няма проведени обществени поръчки и не е спазена процедурата по ЗОП, тъй като се е прибягнало до така нареченото инхаус възлагане.

Лена Бориславова обяви и че с представителите на Европейската комисия и на Европейския парламент са били обсъдени и възможностите за това как европейските и българските институции да могат да започнат да работят по-добре и по-ефективно в управлението и опазването на европейски средства, а пряко с това и на националните бюджети.

Правителството на Кирил Петков поело ангажимент да предостави наскоро изготвен доклад от Министерство на финансите по отношение на системни недостатъци в одитните процедури, свързани с проверката за разходването на евросредства.

На фона на продължаващите разговори Лена Бориславова отбеляза, че премиерът е подчертал пред европейските партньори какво високо доверие имаме в Европейската прокуратура, в делегираните прокурори в България. Ето защо премиерът лично уверил представителите на ЕНП, че ще направи всичко възможно, за да може Европейската прокуратура да работи абсолютно безпроблемно на българска територия. Това ще се осигури и чрез законодателни промени, за които Лена Бориславова разкри, че се подготвят в момента и вероятно до една седмица ще бъдат представени.

Идеята е у нас Европейската прокуратура да има своя собствена администрация, свой собствен персонал, включително със зачислени разследващи полицаи и следователи, които да могат най-оперативно и независимо да провеждат всички необходими разследвания в страната. В подготвяния законопроект администрацията на европейската прокуратура ще бъде отделно обособена от българската. 

На въпрос защо представителите на ЕНП не са слезли те да говорят с журналистите, Бориславова обясни, че те са на неутрална мисия – да установят какви са фактите и доказателствата. Ето защо те не могат да правят изявления, преди да бъдат събрани всички факти и обстоятелства. Принципно се предвиждало съвместно изявление на премиера и на министъра на вътрешните работи, но тъй Бориславова не искала да държи представителите на медиите цяла нощ в сградата на Министерския съвет, решила да им обясни каква е целта на разговорите, още преди тяхното приключване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст