Неотложна нужда от промени в изборните правила

ЦИК

Промените в изборните правила не търпят отлагане – това е основният извод в анализ на Обществения съвет към Централната избирателна комисия на ключови проблеми от изборите през 2021 година. В документа се посочва, че необходимите реформи в Изборния кодекс, изборната администрация, машинното гласуване и избирателните списъци изискват месеци на законодателна и техническа подготовка, и работата по тях трябва да започне незабавно. Анализът е изпратен и до ЦИК, Народното събрание и представените в него политическите партии.

Председателят на Обществения съвет към ЦИК Стоил Цицелков коментира, че основната слабост на изборното законодателство в България е неговата нестабилност.

„Важно е изборните правила да се променят в период между избори, защото, когато те се променят непосредствено преди изборите, дори непрофесионалист може да предвиди една промяна, една настройка на изборните правила, какви отражения може да даде и при кого би облагодетелствала. Правилата, за да бъдат честни, трябва да бъдат променени достатъчно рано, така че да може всеки един участник да се запознае добре, най-важно е и избирателите да бъдат добре запознати“, обясни той.

Един от изводите в документа е, че секционните избирателни комисии остават слабите звена в процеса, а работата им ще се подобри, ако председателят и секретарят се назначават на професионален принцип.

В документа е отделено специално място на машинното гласуване – препоръчва се ЦИК да публикува подробен анализ на силните и слабите страни по прилагането му, а контролното броене на разписките да стане рутинна практика и да се провежда извън местата за гласуване.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст