Регистрирано е изтичане на амоняк от химически завод край Суми

Суми

Изтичане на амоняк от химически завод край източния украински град Суми е засегнало район с радиус над 5 км, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес, цитирайки изявление на властите. Губернаторът на Сумска област Дмитро Живицки не съобщи на какво се дължи изтичането на амоняк. Заводът "Сумихимпром" се намира в източните околности на града с население около 263 хиляди души и беше обстрелван от руски сили през последните седмици.

Властите призоваха жителите на Суми да дишат през марли, потопени в лимонена киселина и да потърсят убежище в мазета и на ниските етажи. Амонякът е по-лек от въздуха и се издига нагоре, подчерта Живицки в съобщение в Телеграм. Той добави, че в завода работят служби за борба с извънредните ситуации. Поради посоката на преобладаващите ветрове засега град Суми не е под непосредствена заплаха, заяви губернаторът.

По-късно бе съобщено, че украинските власти са успели да спрат изтичането на амоняка. Според новата информация течът е засегнал район в радиус от два километра и половина от "Сумихимпром".

Суми редовно е обстрелван от руските въоръжени сили от началото на войната в Украйна, отбелязва АП.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст