В някои региони 90% от европроектите са били с един участник

Кирил Петков

Премиерът Кирил Петков обяви, че като свидетел по разследването, довело до ареста на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и други високопоставени функционери на партията през миналата седмица, е съобщил за доклад в Министерството на финансите, който сигнализира как се е контролирало харченето на европари. По думите на премиера от доклада се е разбрало, че за над 90% процента от евросредствата, които са били под контрола на финансовото министерство, в процедурите е имало само една кандидатстваща фирма.

"Това, ако не е очевадна манипулация. Ако един човек е корумпиран, това е начинът за неговото управление. В единия случай имаме над 500 млн. лева щета, а от друга страна европроектите са концентрирани в много малък брой фирми. Одитният отдел под ръководството на Горанов (бившия финансов министър, който също беше арестуван – бел. ред.) не си е свършил работата и имаме човек, който е готов да каже, че е корумпирал. Свидетелствах, че според мен този доклад дава информация, че има нередност под ръководството на Горанов, а заради това има опасност от скриване на документи, прикриване на доказателства", каза Петков.

Другата посока, по която МВР работи, са твърденията на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, че е бил изнудван. "Няма такъв случай в света – човек, който е подкупвал, по негово мнение, високопоставени длъжностни лица, да иска да си признае и да имате от другата страна прокуратура, която казва „Тази информация не ни интересува“. Българският данъкоплатец е платил за тази тишина на прокуратурата половин милиард“, подчерта Петков. Според него връзката между двата сюжета е моделът на управление, който води до корупция както с национален, така и с европейски ресурс.

Премиерът подчерта, че пазарната икономика изключва вариант на подобна концентрация на европари. Това е била и една от темите на разговора му с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. И увери няма конфликт на интереси в така или иначе публично известната информация, че съпрузите на делегираните прокурори работят в държавната администрация: "В момента същите тези хора, които много се притесняват, че най-накрая да имаме истински съд процеси, ще хвърлят каквато и да е кал."

Кирил Петков посочи и че една "много натовски настроена партия" 12 години не е успяла да завърши газовата връзка с Гърция, докато „Турски поток“ е станал готов за 3 години, като са били дадени „3 млрд. за руски проекти“. Именно джип на строителя на тръбата – „Аркад“, се оказа в гаража на бившия пиар в правителството на Бойко Борисов – Севдалина Арнаудова, която също беше арестувана в края на миналата седмица. Семейството ѝ твърди, че автомобилът е бил предоставен безплатно след завършването на проекта. Министър-председателят Петков уточни, че джипове са били открити и в екоминистерството, „макар че има екологични проблеми“, а също и в Министерството на енергетиката. „Няма безплатен обяд, някой ги е дал тези джипове за нещо. Всички джипове трябва да се върнат. Когато безплатен подарък е даден, той е прекалено скъп. Ние като данъкоплатци вероятно сме платили ужасно много за тези джипове“, подчерта премиерът.

"Ако България помага военно, това ще мине първо през парламента и ще бъде широко обсъждано. Аз обещавам, че такива неща не могат да се случват скрито", заяви още Петков в коментар за военния конфликт в Украйна и отново потвърди, че страната ни няма да изпраща военна помощ, а единствено хуманитарна. "Опитаха се да прокарат тезата, че тайно, при затворени врати, се взема някакво решение против интересите на България или че ще поемаме някакъв военен риск. Няма такова нещо. Ясно казахме, че наистина подкрепяме Украйна. Правим всичко възможно за доставяне на хуманитарна помощ. Щабът за бежанците от Украйна работи страхотно. Готови сме да координираме много по-голям брой хора", увери той. И добави, че военна помощ от България за Украйна е възможна единствено с общ национален консенсус, а не само с решение на изпълнителната власт. Петков се позова на социологическо проучване, според което 84 процента от населението не одобрява страната ни да изпраща оръжия и боеприпаси в подкрепа на украинската държава. 

"Единственото, което искаме да покажем е, че си защитаваме интереса и няма да допуснем някой друг да ни се меси във вътрешната политика", отбеляза Кирил Петков в отговор на въпрос за изгонването на десет руски дипломати от България, обвинени в шпионаж. "България трябва да си гледа интересите и ако някоя държава се опитва да прави нейната си политика през шпиони в нашата страна, това не е допустимо", подчерта той.

"Информацията, че руските дипломат са шпиони дойде от нашите служби", поясни министър-председателят. И допълни, че за всички изгонени руски дипломати има доста конкретни данни, които не са публична информация. "Това, което виждахме напоследък, тези хибридни атаки, които наблюдавахме, са управлявани от точно тези координатори, които много пъти са точно шпиони", посочи премиерът. Той поздрави българските служби, които са знаели какво правят и какви действия да предприемат. И каза ще, че в ДАНС се работи много сериозно, има специален отдел за агенти, не само за руски, които влияят на политиката в нашата страна.

На въпрос дали всички десетима руски дипломати вече са напуснали България, министър-председателят отговори, че за един от десетте е направено изключение да забави заминаването си за Русия, тъй като има дете, което завършва училище. "За този един човек правим изключение, защото тук въпросът не е да покажем някаква агресия", заяви Петков.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст