“Вкарват” милиардите по Механизма за възстановяване в постановление

Министерски съвет сграда

В Портала за обществени консултации е публикуван проект на постановление на Министерския съвет за определяне на детайлни правила за получаване на средства от крайни получатели по Механизма за възстановяване и устойчивост.

Това е инструмент, който цели да осигури ефективна и значителна финансова подкрепа за ускорено прилагане на устойчиви реформи и свързаните с тях публични инвестиции в държавите членки на Европейския съюз, се посочва в мотивите към проекта. Нормативният акт трябва да бъде приет във връзка с изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост и използването на средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) в съответствие с принципа на доброто финансово управление.

Механизмът е специално създаден за преодоляване на неблагоприятните въздействия и последиците от кризата заради COVID пандемията. Като иновативен инструмент, МВУ трябва да установи нови обществени отношения, посочва вносителят вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в качеството му на вносител на проектопостановлението.

Държавите членки трябва да предприемат подходящи мерки, за да гарантират, че използването на средствата е в съответствие с приложимото право на ЕС и с националното право. По-специално – те трябва да гарантират, че не само ще преследват и санкционират всички опити за злоупотреби с пари по МВУ, но и ще "запушат" превантивно всички дупки в нормативната уредба, позволяващи източване на евросредства. Включително и чрез двойно финансиране, т.е. получаване на пари по Механизма за възстановяване и устойчивост за дейности, които вече са били финансирани с европейски пари или които България е била длъжна да осигури национално финансиране.

"Координацията по въпросите, свързани с участието на България в Механизма за възстановяване и устойчивост на Европейския съюз, се осъществява съвместно от заместник министър-председателя по управление на европейските средства и министъра на финансите. Във връзка с това се  внася за разглеждане проект на постановление на Министерския съвет за определяне на детайлни правила за предоставяне на средства на крайни получатели от Механизма за възстановяване и устойчивост", се казва още в мотивите към постановлението.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст