Борел: Енергийната зависимост е оръжие и се използва срещу нас

Жозеп Борел

Енергийната зависимост е оръжие и трябва да реагираме, когато се използва срещу нас, заяви снощи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след съвместно заседание на европейските министри на външните работи и на отбраната, посветено на Украйна.

Той уточни, че министрите не са гласували за въвеждане на нови санкции срещу Русия. В отговор на въпрос Борел отбеляза, че отмяната на санкциите не е на дневен ред, защото те са средство за натиск. Първо трябва да се постигне примирие, а след това да се договори и траен мир, поясни върховният представител.

По неговите думи руският президент Владимир Путин използва украинските бежанци срещу ЕС и отбеляза, че руските сили не разрушават украинската транспортна инфраструктура, а само градовете, за да ги обезлюдят. По неговите думи всички украински бежанци, които вече достигат 3,3 милиона души, са добре дошли в ЕС и всички европейски страни им помагат.

ЕС е изключително единен в подкрепата за Украйна, ще продължим да изолираме Русия, ще назоваваме военните престъпления, нарушенията на международното и хуманитарното право. Ще продължим да оказваме икономическа и финансова подкрепа за Киев, както и за украинските въоръжени сили, добави той.

Борел съобщи, че е постигнато съгласие да се отпуснат още половин милиард евро за отбраната на Украйна. Той добави, че с одобряването на т. нар. Стратегически компас на ЕС за общ подход в отбраната се създава за първи път запас от 5000 служители с общо командване, които да бъдат в състояние за бързо разгръщане.

По неговите думи ЕС харчи за отбрана колкото Китай и четири пъти повече от Русия, но не със същата ефективност. Борел посочи, че се очаква ЕС да установи и запълни пропуските в отбранителната си политика. Европа е под заплаха заради нахлуването в Украйна, това не са само думи, предупреди Борел.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст