Ценовата ножица между онлайн и книжните преводи се разтваря

белязани банкноти

Ножицата на таксите за междубанкови преводи на хартия и тези през интернет или мобилно банкиране се разтвори още повече. Разликата в цените вече достига 10 пъти. Плащането през каса е рекордно скъпо – цената достига 10 лева. За сметка на това преводите през онлайн или мобилното банкиране на кредитните институции все още са сравнително евтини – между 0.80 лв. и 1.20 лева.

В тарифата на „Тексимбанк” виждаме, че от 18 март междубанковото безкасово плащане в лева в офис на банката струва 4 лв., а чрез системата за интернет банкиране/мобилно банкиране – BGN 1.00.

С пари в брой "теслата" е още по-голяма. В реда от тарифата „Междубанкови плащания в национална валута с депозиране на пари в наличност”, четем „с превод чрез БИСЕРА – до BGN 500 – BGN 6.00; над BGN 500 – BGN 6.00 + 0.5% за суми над BGN 500. С превод чрез РИНГС 1.00%, мин. BGN 20.00”.

Централна кооперативна банка също е с промени в тарифната си политика от 18 март. Преводите, заявени в банков офис с депозиране на пари в наличност вече струват 0.8% от сумата, но не по-малко от 8 лева, безналичните са 4.50, а тези по интернет и чрез мобилно банкиране – 1 лев. И в трите случай става въпрос за преводи през БИСЕРА. През РИНГС струват съответно 1% от сумата, но не по-малко от 24 лв., 20 лева и 12 лева по електронен път.

ОББ уведоми клиентите си, че от 4 април междубанковият превод с вноска на каса ще поскъпне до 1% от сумата, но минимум 10 лв. Това значи поскъпване с най-малко 150%, при положение че в момента таксата е фиксирана на 4 лв. в банков клон. Услугата е значително по-евтина през онлайн и мобилното банкиране – 0.90 лв. Също от 4 април в ОББ касовата вноска от физическо лице по сметка на бюджетна организация пък става 0.5% от сумата, но минимум 4.50 лева.

При Интернешънъл асет банк нареден превод от сметка чрез системата за брутен сетълмент в реално време (RINGS) на хартиен носител е 20 лв., а чрез в електронно банкиране – 12 лева. Чрез системата БИСЕРА на хартиен носител е 5 лв., а през електронно банкиране – 1.30 лeва.

Банка ДСК също уведоми клиентите си, че от 28 март междубанковият превод в левове през системата БИСЕРА вече ще струва 6 лева. Вътрешнобанковият превод, включително между собствени сметки на един и същ клиент, ще излиза 4.50 лева.

Междубанковият превод на каса в УниКредит Булбанк вече е 6 лв., но през "Булбанк Мобайл" той излиза 1.20 лева. Вътрешнобанковият превод в левове също вече е поскъпнал до 6 лева.

В ПИБ преводът между банки у нас за физически лица струва 5.90 лв., а през електронната услуга "MyFibank" – 1 лев.

Малко по-евтина е услугата в Пощенска банка – през Бисера – 5 лева.

Незабавното  плащане през BLINK (за суми до 30 000 лв.) струва BGN 7, а през RINGS (задължително при превод над 100 000 лв.) – BGN 20.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст