ООН: Бежанците от Украйна са вече над 3,5 милиона

бегълци украински бежанци украйна

Службата на върховния комисар на ООН за бежанците съобщи днес, че повече от 3,5 милиона души са избягали от Украйна след началото на руската инвазия, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията отбелязва, че е преминат още един символичен праг в най-тежката бежанска криза в Европа от Втората световна война.

3,53 милиона души са напуснали Украйна след руската инвазия на 24 февруари. Полша е приютила най-голям брой от тези бежанци – повече от 2,1 милиона, следвана от Румъния – повече от 540 хиляди, и Молдова – над 367 хиляди, съобщи службата на върховния комисар на ООН за бежанците.

Малко след началото на руската инвазия базираната в Женева агенция прогнозира, че близо 4 милиона бежанци може да напуснат Украйна, като оттогава актуализира оценките си. Бежанските потоци намаляват през последните дни след пика от повече от 200 хиляди души в два последователни дни в началото на март, отбелязва АП.

Международната организация по миграция изчисли, че близо 6,5 милиона човека в момента са вътрешно разселени в Украйна, и прогнозира, че някои или дори повечето от тях може да избягат в чужбина, ако войната продължи.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст