Тагарев: БСП бяха против назначаването ми за военен министър

тодор тагарев

"Според публичната информация, с която разполагам, БСП са били против да стана министър на отбраната." Това заяви военният експерт проф. Тодор Тагарев, който първоначално бе обявен от премиера Кирил Петков за наследник на Стефан Янев на министерския пост, но след по-малко от денонощие кандидатурата бе сменена с тази на настоящия министър на отбраната Драгомир Заков. "На 28 февруари министър-председателят Кирил Петков обяви моето име като единствена номинация, а не като опция. След това определени среди се активизираха, за да блокират моята номинация", обясни Тагарев пред NOVA.

По думите му България е единствената страна, в която все още се води дебат трябва ли да окажем военна помощ на Украйна: "Този дебат започна от висши места у нас и с него поддръжниците на руската агресия изнесоха своята отбрана на много предни позиции." Той допълни, че тезите, които в момента се дискутират у нас са несъстоятелни. Трябва да се дискутира как точно да помогнем на Украйна, а не дали да го правим.

"Не виждам съществена разлика между тезата на Стефан Янев и тази на президента Румен Радев, че България не трябва да се намесва в конфликта между Русия и Украйна. Те използваха дори една и съща фраза. Не бих искал да спекулирам с това доколко думите им се дължат на пряко влияние." Така Тагарев отговори на въпроса дали подозира зависимости от Кремъл на ключови позиции у нас.

Като черно-бял военният експерт определи конфликта между Русия и Украйна и го сравни с този през 90-те години, когато Ирак напада Кувейт. "Сега също имаме страна агресор в лицето на Русия и страна жертва. В тази черно-бяла ситуация ние къде се намираме? Ние сме НАТО, но казваме, че няма да помогнем на жертвата. Това означава, че помагаме на агресора", счита Тагарев. По думите му заради храбрите и геройски действия на украинските армия и народ няма пряка опасност за сигурността на България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст