Зеленски: Компромисите с Русия ще изискват референдум

Володимир Зеленски

Украинският президент Володимир Зеленски днес заяви, че всички компромиси, договорени с Русия за прекратяване на войната, ще трябва да бъдат гласувани от украинците на референдум, съобщи Ройтерс.

"Отговорът е много прост. Всички вече разбираме. Не сме приети (в НАТО – бел. ред.), защото се страхуват от Русия. Това е всичко. И трябва да се успокоим, да кажем "Добре, други гаранции за сигурност". Има държави от НАТО, които искат да бъдат гаранти за сигурност, които за съжаление не могат да ни дадат 100 процента членство в Алианса, но са готови да направят всичко, което Алиансът би трябвало да направи, ако бяхме членове на Алианса. Това е нормален компромис", посочи Зеленски.

По този начин, според украинския президент, въпросите за гарантиране на сигурността ще бъдат свързани с конституционни промени и промени в украинското законодателство.

"Народът ще трябва да се произнесе и да отговори на тази или онази форма на компромис. И какви ще бъдат те (компромисите) е предмет на нашите разговори и разбирателство между Украйна и Русия", каза той в интервю, публикувано от украинската обществена радио- и телевизионна компания "Суспилне".

Въпросите, които биха могли да бъдат повдигнати на евентуален референдум, биха могли да засягат територии, окупирани от руските сили, включително Крим, или гаранциите за сигурност, предлагани на Украйна от държави в замяна на членство в НАТО, каза той.

"Обясних на всички преговарящи групи: когато говорите за всички тези промени, а те могат да бъдат исторически, ние нямаме къде да ходим, ще стигнем до референдум. Хората ще трябва да кажат и да отговорят на определени формати на компромис. И какви ще бъдат те. Това е въпрос на нашия разговор и разбирателство между Украйна и Русия", каза Зеленски.

Володимир Зеленски заяви, че е необходимо да се срещне с президента на Русия Владимир Путин, независимо от това в какъв формат ще бъде проведена срещата.

"Вярвам, че без тази среща е невъзможно да разберем напълно какво би накарало Русия да сложи край на войната", каза Зеленски.

Зеленски, който се придържа към разбирането, че "без преговори няма да спрем войната", на няколко пъти призова за среща с Путин.

От началото на руското нахлуване в Украйна вече се състояха няколко кръга от преговори между Москва и Киев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст