ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще жертва ли ГЕРБ Борисов?

Менко Менков

След няколкодневните бурни дебати сред политици, политолози, социолози и случайни гастрольори кому е изгоден краткотрайният арест на Бойко Борисов и компания, кой губи и кой печели – правителството или ГЕРБ, емоциите доста позатихнаха вероятно за сметка на подводни течения и подмолни уговорки.

Бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, ексфинансовият му министър Владислав Горанов и пиарката му Севдалина Арнаудова бяха любезно поканени от МВР миналия четвъртък да преспят една нощ на пейка в 7-мо столично РПУ. В сравнение с някогашните шумни и зрелищни акции на Цветан Цветанов това наистина си беше любезна покана. Но случилото се предизвика бурни вълнения сред депутатите, активистите и малцина симпатизанти на ГЕРБ, ако се съди по числеността на протестното шествие, проведено в петък по софийските улици.

След тези два бурни дни, които разтърсиха ГЕРБ, обаче настъпи странно затишие, ако не броим няколкото дежурни говорещи глави, които през уикенда обикаляха телевизиите като цветарки.

Във вторник (22 март) адвокатът на Бойко Борисов –

Менко Менков, застана сам самин

в централата на партията да обясни за пореден път колко незаконосъобразни са действията на МВР и изпълнителната власт, каква безобразна репресия е била извършена спрямо „иконата” и „политикът от световна величина” Бойко Борисов и какви жалби срещу тези кощунствени действия ще бъдат подадени пред съда. Странното е, че нито един гербер от ръководството не застана рамо до рамо със защитника на техния лидер. Той стоеше някак си самотен, изолиран и съвсем обяснимо не излъчваше нито увереност в собствената си правота, нито респект към закона.

В ГЕРБ се надяваха да стане голям скандал и с Европейската прокуратура, тъй като тя – дали неволно, или съвсем нарочно – бе замесена в разправията със задържането на Борисов, Горанов и Арнаудова, случило се няколко часа след разговора на Лаура Кьовеши с Кирил Петков. А накрая, макар на всички да им стана ясно, че действията на МВР са във връзка с изявления на дубайския изгнаник Васил Божков, а не са свързани с кражба на европари и прокуратурата на Кьовеши попари герберските надежди. От там съобщиха, че при тях има подадени няколко сигнала за злоупотреби с евроспедства, свързани с хора на високи постове у нас.

Намекът беше съвсем прозрачен.

Демек – ако българската прокуратура продължава да се изхлузва като мокра връв от задълженията си, рано или късно европейската ще стигне до високопоставените престъпници.

В понеделник (21 март) европейското семейство на ГЕРБ – Европейската народна партия, се загрижи за съдбата на човека, когото толерираше толкова години. Депутати от ЕНП, изпратени лично от председателя на групата Манфред Вебер, пристигнаха в София. Целта им беше да „разследват” ареста на бившия премиер, защото били дълбоко обезпокоени за демокрацията у нас.

„Задържането на лидера на опозицията и бивш премиер на България Бойко Борисов повдига много въпроси, които трябва спешно да бъдат изяснени“, написа Вебер във фейсбук на 18 март. Той обаче подчерта, че всяка потенциална злоупотреба с еврофондове трябва да бъде разследвана без изключение. 

Делегацията на ЕНП бе двучленна: Моника Холмайер – председател на парламентарната комисия по бюджетен контрол и Йерун Ленаерс – говорител на групата на ЕНП в парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Още със стъпването си на българска земя те поискаха срещи с премиера Кирил Петков, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и главния прокурор Иван Гешев. Незнайно защо Холмайер и Ленаерс не пожелаха да се срещнат с медиите и си заминаха също толкова тихо, колкото и пристигнаха.

В сряда (23 март) едни от най-изявените говорители на парламентарната група на ГЕРБ се отчетоха с декларации от парламентарната трибуна, насочени срещу новия "смъртен" враг – премиерът Кирил Петков. Те поискаха Петков светкавично да се яви в пленарната зала, но мнозинството отказа да удовлетвори желанието им.

За разлика от предишни години, днес в словесната защита на Борисов и атаките към министър-председателя нямаше живец. Участниците в петъчния следосвобожденски митинг пред Министерския съвет, парламента и МВР също бе далеч от представата за партия хегемон. Най-вероятно  до съзнанието на депутатите и активистите най-после бе проникнало съмнението, че Бойко Борисов не преспа в Седмо РПУ като лидер на най-голямата опозиционна политическа сила, а като бивш високопоставен чиновник, злоупотребил с властта си.

Според традиционния вече похват на опозицията

да прехвърля вината от болната на здравата глава,

Тома Биков посочи, че при ареста на Борисов и сподвижниците му законът е нарушен и за това има не едно и две доказателства.

Мотивите на ДПС и "Възраждане" да застанат зад инициативата на герберите за изслушване на Петков не станаха ясни, защото нито един техен депутат не взе думата и не обясни защо в случая те са на страната на ГЕРБ.

След като искането беше отхвърлено от мнозинството, Радомир Чолаков обяви, че за ГЕРБ отсега нататък Кирил Петков не е премиер, Рашков вече не съществува, но това едва ли трогна някой друг, освен съпартийците му. Преди това Чолаков чете на депутатите избрани разпоредби от Наказателния кодекс, за да ги убеди какви злостни закононарушители са премиерът Кирил Петков и коалиционните му партньори и как подкрепящото ги парламентарно мнозинство един ден ще си посипва главата с пепел заради тях. Накрая депутатът сравни Бойко Рашков не с кого да е, а с бившия вътрешен министър и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Искахте да няма повече цветановщина, а го направихте да е още по-отвратително. Знаете ли обаче кой е парадокса? Парадоксът е, че вие не можете да прекратите цветановщината, вие искате да правите същото!", заяви Чолаков.

Въпреки

театралното късане на ризи заради ареста на Борисов,

по-умните от ГЕРБ вече разбират, че той тежи на партията, ползва я като щит, за да избегне възмездието, което рано или късно ще го настигне и ще я завлече със себе си в политическото небитие. Както и че двайсет и четири часовото му задържане беше първата стъпка в тази посока. В краткотрайното 46-о Народно събрание беше изваден един зъб на Гешев, който е основния чадър на Борисов – Бюрото за защита на свидетелите. Вече се затъркаля и процедурата за закриване на спецправосъдието.

При това положение в ГЕРБ все по-належащ и тревожен става въпросът – иска ли партията да има бъдеще в българската политика или ще потъне заедно с несменяемия си лидер? Ако все пак реши да го жертва, да се разграничи от него и той да си плати за греховете и за начина, по който е упражнявал властта, ГЕРБ има шанс да получи макар и частична реабилитация както у нас, така и в ЕНП. Да намери своето място на политическата сцена и в обществото, дори в бъдеще отново да бъде пусната близо до властта, но с други хора начело, не толкова опетнени и компрометирани. По непотвърдена информация ГЕРБ вече получава сигнали и обещания в тази посока както от представители на „Продължаваме промяната”, така и от европейските си партньори.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст