ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Спецпрокуратура привлече като обвиняеми петима, сред които служител на МВР, за участие в ОПГ

спецсъд

Специализирана прокуратура привлече в качеството на обвиняеми пет лица, сред които служител на ГД „Гранична полиция“, за участие в организирана престъпна група за подпомагане на незаконно пребиваващи в страната чужди граждани с цел имотна облага (престъпления по чл. 321 и чл. 281 от НК). Те са обвинени за това, че от началото на 2021 г. помагали на настанени в различни жилища в София нелегални мигранти да напуснат страната като ги транспортирали с леки автомобили до границата с Република Сърбия.

Чужденците били превозвани към западната ни граница на два етапа – първоначално до с. Долна Секирна, оттам с друг автомобил през гориста местност до границата, откъдето да продължат пътя си към Западна Европа. Транспортът по правило бил извършван привечер или около 5 ч. сутринта, често всекидневно. Във всеки от случаите бил използван т. нар. пилотен автомобил, който предупреждавал за наличие на полицейски патрули по пътя. Обвинените комуникирали помежду си с предплатени карти и чрез различни интернет приложения.

Организаторът и ръководител на групата Д. И. държал в йерархична зависимост всеки от участниците, сам участвал в логистиката, събирал парите от престъпната дейност и ги разпределял между членовете на престъпното сдружение.

В хода на действията по разследването са претърсени 14 адреса, намерени и иззети са мобилни телефони, сим карти, радиостанции, незаконно оръжие и боеприпаси, наркотици, акцизни стоки. При личен обиск у полицейския служител са намерени и иззети 1600 лв., за които се предполага, че са от престъпна дейност. Останалите обвиняеми са безработни, иначе демонстрирали висок стандарт на живот.

С постановления на наблюдаващия прокурор на петимата обвинени е наложено задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъдат внесени искания за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ за всеки от тях. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст