ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Газовата ни независимост зависи от Гърция и Китай

Гърция - Китай - Мицотакис - Си

Доставките на природен газ за България ще минават през иглени китайски уши, ако наистина се стигне до липса на нов договор с Русия. Причините за това са най-вече инфраструктурни. Защо? Просто през годините досега инвестициите на Китай в инфраструктура достигнаха и до нашите ширини.

Ефектът на китайската инициатива за нов път на коприната – „Един пояс, един път“, започна да се усеща и на Балканите. Покрай тази инициатива редица китайски фирми започнаха маса проекти в опит да свържат по-лесно икономиката на Поднебесната империя с тази на Европа, Близкия Изток и Африка. Вследствие на тези инициативи, в Гърция вече има китайски инвестиции, които спокойно могат да бъдат определени и като "повече от сериозни". Как обаче те ще повлияят върху бъдещите доставки на природен газ за България? Този път най-бързият и най-кратък отговор се оказва и най-верен – много сериозно! 

След един месец война в Украйна, вече е ясно, че като цяло Пекин ще продължи да пести критиките си към Москва. Най-важната причина е, че заради световния финансов и икономически бойкот, Русия започна много по-активно да "експлоатира" икономическите си връзки с Китай. Последните действия в тази насока са идеите да се използват китайските аналози на SWIFT, както и доставките на редица стоки и услуги, които официално Западът прекрати в Русия.

Защо Китай инвестира в Гърция?  

Китайските инвеститори от няколко години са собственици на едно от най-големите гръцки пристанища – това в Пирея до Атина. Компанията Cosco притежава 64-процентен дял в порта от 2016 г. насам. Първоначално китайската компания закупи само 51% от пристанището за 280,5 млн. евро, но инвестицията се оказа успешна – именно от този вход към Европа се доставят редица китайски стоки, а магазините за едно левче са най-малкият пример, който може да се види от потребителите.

Солунското пристанище също е част от китайските инвестиции. Преди две години пристанищната администрация на Солун (ThPA) и China Merchants Port Holdings (CMPort) се съгласиха да направят необходимото в търговски и оперативни план, за да популяризират пристанището в Солун на китайския пазар като врата към Европа. Пристанището е второто по големина в Гърция след главния морски порт в Пирея, в което пък китайската корабна фирма Cosco Group е мажоритарен собственик с 67 процента.

Енергиен сектор

Китайската държавна електромрежова корпорация (State Grid Corporation of China- SGCC) закупи още през 2016 г. миноритарен дял от 24 процента в гръцкия оператор на електропреносна мрежа ADMIE. Сделката бе за 320 милиона евро. Компанията ADMIE отговаря за електросистемните връзки на Гърция с континентална Европа. Дружеството е известно и пот името IPTO, което е равнозначно на българският Електроенергиен системен оператор. Именно ЕСО и IPTO изграждат в момента с европейски средства нов електропровод межди комплекса „Марица Изток“ и подстанция Неа Санта в Гърция. Новият далекопровод ще позволи преноса на по-големи количества електроенергия между двете страни. Това е от значение и за идеята на българското правителство Атина да участва като купувач на енергия от бъдещата нова ядрена мощност у нас.

В енергийния сектор е особено важно участието на Китайската държавна мрежова корпорация (SGCC), един от световните лидери в енергийните системи, като стратегически инвеститор и акционер в IPTO, като гръцката държава притежава мажоритарен дял в компанията, отбеляза тя. Това много успешно и взаимноизгодно партньорство е чудесна възможност за IPTO да сподели опит и технически постижения с SGCC, споделиха държавните гръцки лица, по време на продажбата на акциите към китайската държавна електропреносна фирма.

Недостижимата „Копелузос груп“

Компанията Копелузос груп на гръцката фамилия Копеузос е започнала своята дейност именно в енергийния сектор на Гърция през 70-те години на миналия век. Дружеството е инвестирало в енергийната сфера предимно насочено към въглищните централи на Гърция. Впоследствие през 1991 г. компанията се фокусира и върху доставките на природен газ като за целта се създава смесено дружество за доставки на природен газ. Фирмата се казва „Прометеус Газ“ (Prometheus Gas), и 50-процентен дял в нея има руската „Газпром“. 

„Прометеус Газ“ е най-опитната и надеждна частна компания в доставката на природен газ и изграждането на проекти за енергийна инфраструктура в Гърция, обясняват от гръцката дъщерна компания. На българския читател вероятно му звучи познато името „Прометеус Газ“, защото дружеството бе акционер в неосъществения проект за петролопровода Бургас – Александруполис.

Но да се върнем на „Копелузос груп“. След началото на новото хилядолетие компанията вижда огромен потенциал в изграждането и на вятърните и соларни проекти в Гърция и насочва част от бизнес ресурсите си и в тази посока

През 2017 г. Shenhua Group Corp. Ltd, един от най-големите енергийни производители на Китай и „Копелузос груп“ подписаха споразумение за три милиарда евро за развитие сътрудничество в сектора на зелената енергия и за подобряване на околната среда на енергийни блокове в Гърция и други страни. Споразумението е действащо и към момента, като на негова база Гърция успява да изгражда евтини вятърни и соларни паркове на различни локации.

Корените на сътрудничеството на Китай с Гърция могат да бъдат намерени в гръцката икономическа криза отпреди десетилетие, когато гърците се почувстваха предадени от западните съюзници, които наложиха последователни кръгове от сурови строги икономии на страната в замяна на многократни финансови спасителни помощи, коментираха по време на гръцката криза геополитически експерти. Тези договори вече дават своите плодове в условията на новия геополитически конфликт между Запада и Русия, в който Китай официално не участва.

Терминал за втечнен газ край Александруполис

Ролята на „Копелузос груп“ е огромна и в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Компанията „Газтрейд“ (Gastrade) е консорциумът, създаден от групата "Копелузос" за развитието и експлоатацията на LNG терминала Alexandroupoli FSRU, обясняват гръцките медии. В този терминал с 20% участие е и българската „Булгартрансгаз“, но засега това не означава абсолютно нищо.

Идеята е чрез терминала да се доставя втечнен природен газ от различни страни като най-често се споменават Катар и САЩ. Този LNG терминал би трябвало да е алтернатива на руските доставки на природен газ. Но как точно „Копелузос груп“ ще е алтернативана на руския газов монополизъм, след като от 30 години е основен партньор на „Газпром“, никой не знае.

А интересите на "Копелузос груп" се простират и по-далеч. Друга дъщерна фирма на групировката – DAMCO, е собственик на 10% от капитала на DESFА – ключова енергийна компания в гръцкия газопреносен сектор. Тя отговаря за изграждането на инфраструктурата при доставките на природен газ от Азербайджан за Гърция. DESFA участва с 20% – наравно с "Булгартрансгаз" в LNG терминала в Александруполис. В района на северния гръцки град „Копелузос груп“ ще строи и газова централа, която също ще се захранва от LNG терминала.

В Северна Гърция „Копелузос груп“ има намерение да строи газово хранилище край Кавала, а има и още други проекти.

От картинката обаче става ясно, че зад българската енергийна диверсификация реално стои волята на "едни" гръцки компании с интереси в Китай, Русия и дори САЩ. Така че доколко диверсификацията ни ще е реална, най-вероятно… никога няма да разберем. не за друго, а защото отговорът със сигурност няма да ни хареса.

Пламен Симеонов

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст