ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

НАТО ще разположи батальони в България, Словакия и Румъния

нато централа

На днешното извънредно заседание държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО одобриха разполагането на съюзнически батальони в България, Словакия и Румъния. Това съобщи генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг на пресконференция след края на срещата.

Той отбеляза, че с това решение батальоните по източния фланг стават осем, заедно със силите, изпратени в Полша, Естония, Литва и Латвия. По неговите думи се увеличава броят на съюзническите сили, поставени в повишена готовност.

Решени сме да помогнем на Украйна, с каквото можем. Имаме отговорност конфликтът да не се задълбочи допълнително, добави той по повод войната в Украйна.

Сигурността не е безплатна, затова се съгласихме да удвоим разходите за отбрана, съобщи генералният секретар. 

САЩ и съюзническите страни започнаха да работят по въпроса за снабдяването на Украйна с противокорабни ракети, заяви днес високопоставен американски представител, цитиран от Ройтерс.

„Започнахме консултации със съюзниците за предоставянето на противокорабни ракети на Украйна“, каза той в кулоарите на централата на НАТО в Брюксел, където днес се проведе извънредна среща на високо ниво на алианса, посветена на ситуацията в Украйна. „Може да се появят някои технически предизвикателства с реализирането на тази идея, но провеждаме консултации със съюзниците си, за да започнем да работим по въпроса“, добави той.

Украинският президент Володимир Зеленски се присъедини към лидерите от НАТО чрез видеовръзка, но този път не повтори искането алиансът да затвори за полети въздушното пространство над Украйна, каза още американският представител. 

Зеленски призова днес държавите членки на НАТО да предоставят "неограничена военна помощ" на страната му, за да може да се изправи срещу руската армия, с която украинските сили в момента водят война "при неравностойни условия".

"За да спаси хората и нашите градове, Украйна се нуждае от неограничена военна помощ. Точно както Русия неограничено използва пълния си арсенал срещу нас", каза Зеленски във видеообръщение към държавните и правителствените ръководители на страните от Северноатлантическия алианс в Брюксел.

"Украинската армия се съпротивлява един месец при неравни условия! Повтарям едно и също нещо от месец", каза Зеленски, наричайки украинската съпротива "героична".

Президентът на Украйна по-конкретно повтори исканията си за изтребители и танкове, за да бъдат "деблокирани" Мариупол, Бердянск и Мелитопол – южни украински градове, обсадени или окупирани от руската армия.

„Имате хиляди бойни самолети. Но все още не са ни дадени“, каза Зеленски в осемминутното видеообръщение.

"Имате най-малко 20 000 танка . . . Украйна поиска един процент от всичките ви танкове! Дайте ни ги или ни ги продайте! Но все още нямаме ясен отговор", добави той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст