ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Обмислят ограничаване на достъпа на Русия до златните й резерви

злато

Великобритания и западните ѝ съюзници ще засилят икономическия натиск върху Русия, като проучат дали може да се ограничи достъпът на президента Владимир Путин до златните му резерви, каза днес британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Преди срещата на НАТО в Брюксел Джонсън заяви пред радио Ел Би Си, че Путин вече е преминал червената линия и трябва да бъде изправен пред Международния наказателен съд.

"Трябва да направим повече", каза Джонсън и постави въпроса дали освен паричните резерви, Западът не би могъл да попречи на Путин да използва и златните си резерви. "Вярвам, че колкото по-силен натиск упражняваме сега, особено що се отнася до неща като златото, толкова повече ще можем да съкратим продължителността на войната", отбеляза британският премиер.

Джонсън посочи, че според него американският президент Джо Байдън е прав в оценката си, че Русия има вина за извършването на военни престъпления. "Вярно е, че Русия трябва да бъде изправена пред Международния съд и че президентът Путин трябва да бъде изправен пред Международния наказателен съд. Няма никакво съмнение, че те извършват военни престъпления", каза той.

Британският премиер коментира и темата за енергийната сигурност на Обединеното кралство. Той каза, че новата енергийна стратегия на страната ще се стреми да увеличи ядрения ѝ капацитет, както и възможността ѝ за производство на морска вятърна енергия.

Създаването на новата енергийна стратегия на Великобритания се наложи заради рязкото повишаване на цените на петрола и газа след началото на руската инвазия в Украйна. Очаква се Джонсън да представи новата стратегия до края на месеца, посочва Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст