ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рашков с подробности по досъдебното производство срещу Асен Василев

Министерски съвет Бойко Рашков

Със скандал с журналистите започна брифингът вътрешният министър Бойко Рашков. Той се скара на медиите, че не се намират в партийна централа. "Добре е да оставите журналистите без политическа намеса, много ви моля! Бихте ли освободили хората да си свършат работата".

Той изтъкна, че Прокуратурата не е намерила шест месеца време сред стотиците страници и томове материали и не се е произнесла по корупционните практики по автомагистрала "Хемус", но тук веднага е образувала досъдебно производство.

"Станахме очевидци на незабавно образуване на досъдебното производство от Прокуратурата. Нямам честта да познавам автора на сигнала Георги Самуилов, който твърди, че е перфектен търговец и данъкоплатец. В сигнала той се оплаква на главния прокурор от вицепремиера Асен Василев. Може да се предположи, че този бизнесмен има тесни връзки с главния прокурор и бившите управляващи от ГЕРБ. Ако греша, съм готов да се извиня", обяви министърът на вътрешните работи.

По думите му излиза, че всички проверки на контролните органи, ревизирали различни икономически обекти, могат да бъдат база за започване на досъдебни производства.

В документите за законен повод за тези действия се посочва като източник органите на МВР. В тази връзка Рашков увери, че няма подобни действия.

„Това е невярна информация в официален документ. Това илюстрирало поведението на Българската прокуратура, след което той показа документи и обяви: „Ето го опровержението“. Това е трик, който Прокуратура използва, за да докаже, че само тя познава наказателното право. Самуилов е заявил, че било посягано на неговия бизнес“, обясни Рашков. 

"Отиването на главния прокурор и днес във Висшия съдебен съвет, за да се разгледа дейността му като главен прокурор и дали да остане на заемания му пост, той говори за това, че има образувано наказателно производство срещу вицепремиера Асен Василев. Той повтаря една мантра, която е мантра на ГЕРБ – една лъжа, която искат да стане истина, но няма как да стане", заяви още Рашков.

"Това е доста неприятен факт за прокуратурата и тя затова побърза да обяви днес до обяд, че има такова производство и вместо да си посипе главата с пепел започна да сипе нещо друго – как аз съм се снабдил с тези материали. В България има много честни хора, които искат в публичното пространство да бъдат изнесени достоверни факти, а не измислици. Второ – ПП ГЕРБ много иска да ѝ се помага отвън, от чужбина, да ѝ се помага – включително и от Манфред Вечер, който ръководи ЕНП. Крайно време е ние като народ да кажем няколко думи на Манфред Вебер за Бойко Борисов кой е той. Той е бил тук на работа до 1990 г. и е напуснал МВР господин инж. Бойко Методиев Борисов, който не е пожелал да се деполитизира – да си остави партийния билет, че е член на БКП. Казвам това, защото често чувам как същият този човек се обръща към някой кой бил комунист и т.н. Нека не се прави на повече светец, отколкото е, тъй като прекаленият светец и Богу не е драг", заяви Бойко Рашков.

Относно "задържането на трима души за 24 часа" – визирайки Борисов, Горанов и Арнаудова, той заяви, че това била "административна мярка", която била подкрепена от закона и била "нормативно уредена".

"Какви са обаче данните в тази насока, също представлява интерес и нашето общество трябва да научи в детайли, не от лица, които не познават същината на преписката, изнасят каквито и да е изводи", коментира Рашков.

Той заяви, че са събирани материали от 470 страници в продължение на два месеца, въз основа на които "може да се постави началото на наказателен процес – срещу Борисов, Горанов, Менда Стоянова и Севделина Арнаудова".

С ареста им, според Рашков, "е поставено началото на съдебно производство". "Чл. 2 от НПК означава, че има правно и фактическо основание, а не както смята Манфред Вебер, че просто така са предприети действия срещу Бойко Борисов. Може би до него не е стигнала тази информация умишлено – близо 500 страници материали, част от които са от ГД "Боец", второ – това са сведения, получени от обвиняемия по едно дело, образувано от прокуратурата – Васил Божков, който дава сведения, че е бил рекетиран от Борисов и Арнаудов. Там е гравитирала и пиарката Арнаудова и чрез Менда Стоянова са предприети изменения в Закона за хазарта така, че да бъде облагодетелстван господин Божков. Има и доклад на Агенцията за финансова инспекция, която констатира, че от 2014 до 2019 г. са останали несъбрани в държавната хазна близо 560 милиона лева, което е повече от половин милиард. Тези три източника на информация да послужили на нашето разследване да предприемат действия по претърсване и евентуално изземване и е отправено към прокуратурата да вземе 72 часа прокурорска мярка и впоследствие мярката – постоянно задържане", коментира Рашков.

Той допълни: "Тези случаи, дори по-малко от тях са достатъчни за налагането на  постоянна мярка "задържане под стража". Това го каза преди дни и уважаваният адвокат Людмил Рангелов. До ден днешен нашето общество не знае какво решение е взела прокуратурата. Госпожа Маджарова, ръководителка на Спецпрокуратурата на въпрос дали има повдигнато обвинение срещу бившия финансов министър Владислав Горанов, тя отговори "Не, това е следствена тайна". 

"Накрая ще завърша със следното. Тъй като станахме свидетели на полуграмотни изказвания от някои прокуратури – че не можело да бъде разпитан Божков. Нашият закон – НПК съдържа правна възможност той да бъде разпитан като свидетел по друго производство чрез видеоконферентна връзка. Тя може да бъде използвана, за да се проведе разпит по най-икономичен начин. Днес този човек даде изявление и информация. И ако тази видеоконферентна връзка можеше да бъде оформена като протокол за разпит на този човек, щяхме да имаме перфектно доказателствено средство. Това не е направено. Очевидно нашите прокурори са слепи и по друга точка – ако едно лице е обвиняемо по едно съдебно производство, но е свидетел по друго дело, двете не могат да бъдат разглеждани едновременно. Трябва да се създаде друго дело, което да докаже – пострадал ли е от изнудване Васил Божков от страна на Борисов и Горанов. Нашата прокуратура не е счела за необходимо да го изследва това", заяви още Бойко Рашков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст