ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

60% от европейците подкрепят създаването на обща армия

Митинг в подкрепа на Украйна

Най-големите притеснения на гражданите на ЕС в момента са повишаващите се цени, страхът от разширяване на конфликта в Украйна и възможният недостиг на енергийни доставки. Проблеми, които бяха в челото на списъка с приоритети преди месец, като пандемията от ковид и климатичните промени, сега за избледнели в своята значимост.

 

Енергийни доставки

Осъзнаването на зависимостите на националните държави от руски внос е ясно (79% средно за ЕС), само Швеция се възприема като по-скоро независима от руската енергия. Преминаването към възобновяеми източници с цел да се намали зависимостта от руските енергийни доставки е добре възприето във всички държави (91%).

 

Национална сигурност

Повече от половината от европейските граждани са притеснени, че екипировката и оперативните възможности на армията в тяхната държава не са задоволителни. 52% казват, че разходите за защита на тяхната страна трябва да се увеличат. Мнозинство от 60% сред анкетираните във всички страни подкрепя създаването на обща европейска армия. Желанието да се направи такава армия е най-високо в Португалия и Полша, Белгия, Литва, Испания и Румъния.

 

Подкрепа за Украйна

Повече от половината от гражданите на ЕС вярват, че вече сме предоставили достатъчно подкрепа на Украйна. 43% биха искали да видят дори повече помощ, Португалия, Испания, Ирландия, Франция, Финландия и Швеция изразяват в най-голяма степен солидарност.

Има висока готовност за приемане на бежанци в ЕС: повече от 90% от гражданите на Съюза са в подкрепа на приемането на бежанци. 50% подкрепят неограничен прием на бежанци. 44% предпочитат все пак да има ограничения.

Само една пета са твърдо против приемането на Украйна в ЕС. 52% казват, че Украйна трябва да се присъедини към Съюза, 27% не могат да преценят. Полша, Естония, Литва, Ирландия и Испания подкрепят в най-голяма степен присъединяването на Украйна към ЕС.

42% подкрепят европейските санкции срещу Русия, а 43% дори биха искали да видят повече санкции. Само 15% казват, че санкциите са твърде строги – това мнение е най-популярно в Гърция, източните страни от Съюза – България, Словакия и Унгария, както и извън ЕС – в Сърбия.

 

Нагласи към Европейския съюз

61% виждат голямо единодействие в днешната ситуация между страните-членки на ЕС, а за 63% ЕС е стабилизираща света сила. Широкото мнозинство (78%) вярва, че ЕС трябва да играе по-активна роля в световната политика. В сравнение с останалите страни-членки нагласите към ЕС са най-негативни в Гърция и България. Нагласите в Сърбия, която е със статут на страна кандидат за членство, също са критични към ЕС.

 

Изследването е проведено по метода CAWI (Computer Assisted Web Interviewing) в периода 7-22 март 2022 г. сред 24 509 души (24 004 респонденти от 24 държави от ЕС) и 1 505 души в 2 европейски държави извън Съюза – Сърбия и Швейцария). Извадката за всяка от държавите е представителна за уеб-активното население, възраст 18+). В България изследването е проведено от Кантар в сътрудничество с „Галъп интернешънъл болкан“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст