ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Приключиха техническите преговори с ЕК за Плана за възстановяване

Кирил Петков

​Техническите преговори с Европейската комисия по повод Националния план за възстановяване и устойчивост приключиха. Това написа в пост в социалната мрежа Facebook министър-председателят Кирил Петков, който е на официална визита в Брюксел. 

Премиерът е публикувал на страницата си в социалната мрежа снимка с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен от Брюксел, където е за участие на заседанието на Европейския съвет. 

„Завършихме на техническо ниво преговорите с Европейската комисия. Радвам се, че Урсула фон дер Лайен скоро идва в България, за да подпишем Националния план за възстановяване и устойчивост”, посочва премиерът.

"Благодаря на целия екип на Министерството на финансите (и Министерство на правосъдието, Министерство на енергетиката), както и на всички други министерства, които работиха толкова много, за да стигнем до тук", пише още Петков.

Приемането на плана беше отлагано четири пъти, като последната отсрочка изтича на 15 април.

По-рано днес пред журналисти в Брюксел премиерът обяви, че е много важно да запазим стабилността на Западните Балкани. Той подчерта, че темата за Босна и Херцеговина е била обсъждана в този контекст късно снощи на заседанието на европейските лидери.

"Много е важно да запазим стабилността на Западните Балкани. В момента войната в Украйна прави тази тема още по-значима. Европейският път на РСМ, европейският път на Албания са част от тази стабилност, така че там ние имаме какво да направим, ние трябва да напреднем, защото геополитически, защото последното нещо, което искаме да има, е нестабилност на Западните Балкани. В този момент всички трябва да запретнем ръкави и да си свършим работата", допълни още Кирил Петков.

"Докато за някои от страните имаше критики, България ясно беше включена в страните, които подкрепят Украйна. Зеленски ни благодари. Който се е притеснявал, че сме в някакъв друг лист, специално беше казано, че България е с Украйна". Това заяви пред медиите в Брюксел премиерът Кирил Петков. 

Той благодари на всички хора, които вчера излязоха на площад „Независимост“, за да покажат подкрепа за Украйна.

„Не само политиците трябва да говорят, че подкрепяме Украйна, но и че българският народ подкрепя Украйна. Изгледайте вчерашното интервю на Зеленски. Той много ясно разграничава кои страни вижда като пълно подкрепящи и явно благодари за това, което правим ние, и страни, за които все още има притеснения за това, което правят“, посочи Петков. 

По думите му е нормално хората да се притесняват, защото войната е опасно нещо, а България е много близо.

„Ясната ни позиция и за г-жа Митрофанова, и ясната ни позиция с изгонването на руските шпиони е много силна позиция в тази посока. Г-н Зеленски много ясно разбира, че го подкрепяме. Мисля, че ни слага в отбора на европейските държави, които са застанали твърдо до него“, коментира Петков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст