ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

САЩ дават на Европа допълнителни 15 млрд. куб.м газ тази година

Урсула фон дер Лайен Джо Байдън (АП)

САЩ се ангажират да доставят 15 млрд. куб метра втечнен природен газ (ВПГ) за пазара на ЕС тази година, обявиха днес лидерите на САЩ и ЕС, цитирани от световните агенции. 

Американският президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповестиха, че ще бъде създадена работна група, която да работи за намаляване на зависимостта на Европа от руски изкопаеми горива. 

"Днес договорихме съвместен план за постигането на тази цел, докато същевременно ускоряваме напредъка си към бъдеще на чиста енергия", каза американският държавен глава в Брюксел. Той допълни също така, че инициативата ще търси начини за използване във възможно най-голяма степен на възобновяема енергия и намаляване на търсенето на енергия. 

Еврокомисията също така ще работи със страните членки, за да подсигури, че те ще могат да получат още около 50 млрд. куб метра ВПГ поне до 2030 година, сочи документ, предоставен от Белия дом. 

Тъй като американските заводи за ВПГ произвеждат с пълен капацитет, според анализатори по-голямата част от допълнителния газ за Европа ще трябва да бъде износ, предвиден първоначално за други части на света. 

Еврокомисията планира да очертае през май планове как да сложи край на използването в ЕС на руски изкопаеми горива до 2027 година. 

Ангажиментът на САЩ да предоставят допълнителни 15 млрд. куб метра газ е голяма стъпка към намаляване на зависимостта от руския газ, заяви Фон дер Лайен на съвместната пресконференция с Байдън. 

По думите й блокът ще увеличи вноса на американски ВПГ с 50 млрд. куб метра годишно в дългосрочен план. Според Еврокомисията това ще замени около една трета от количествата, които ЕС внася всяка година от Русия, отбелязва ДПА. 

ЕС и САЩ освен това възнамеряват да продължат сътрудничеството по производство на възобновяем водород за заместване на изкопаемите горива, се посочва в изявление, публикувано на сайта на белия дом и цитирано от ТАСС.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст