Ще си сътрудничим с Турция за зелени инвестиции и ВЕИ

бизнес

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер обсъди с турския министър на търговията Мехмет Муш разширяване на двустранната търговия, както и увеличаване на инвестициите между двете държави, съобщи пресцентърът на Министерството на иновациите и растежа. Търговията нараства, като вече задминава и предпандемичните нива от 2019 година.

По време на срещата е било посочено, че стокообменът между двете страни за миналата година възлиза на 5.2 млрд. евро, което е ръст от над 30 процента спрямо 2020-а. От тях българският износ е в размер на 2.1 млрд. евро /ръст от 18.7 на сто/. Южната ни съседка е най-големият ни партньор сред страните извън Европейския съюз. Двамата министри изтъкнаха много добрите търговски отношения между България и Турция, както и възможностите за допълнително задълбочаване на търговията между малките и средни компании в различни сфери.  

Инвестициите на турски компании в страната ни достигат около 2.5 млрд. евро в различни сектори като търговия със стъкло, порцелан, хранителна промишленост, химическа промишленост, текстилна промишленост и други. Двамата министри посочиха потенциала за сътрудничество в енергийното производство и възможностите на двете страни да си сътрудничат за зелени инвестиции и преминаване към възобновяеми енергийни източници. Бяха обсъдени още възможностите да бъде подписано ново Споразумение за насърчаване и защита на инвестициите между страните, както и засилване на сътрудничеството в сферата на транспортната и енергийна инфраструктура, строителството, производство на части и детайли за автомобилната промишленост.

Беше обсъдено още повишаването на цените в световен мащаб на суровините като стомана и цимент, както и възможностите за сътрудничество, за да бъдат осигурени необходими количества за българското производство.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST