ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стартира петиция за отнемане на ордена, даден на Путин от БПЦ

Николай Хаджигенов - Арман бабикян - Ние идваме

Стартира петиция за отнемане на орден “Св. цар Борис – Покръстител”, присъден от Българската Православна Църква на руския президент Владимир Путин през 2003 г.: https://www.peticiq.com/359761

Това съобщиха от движение "Ние идваме!".

"Смятаме за важно и навременно да бъде отнето достойнството на Владимир Владимирович Путин от присъдения му орден “Св. цар Борис – Покръстител”, златен – най-високото отличие на БПЦ, връчено му през 2003 г. Тежкото кръвопролитие и безчовечната ярост, с която този човек хвърли в братоубийство и гняв близки по духовност и произход народи, ни дава повод за тази молба", се казва в писмо, което ще бъде изпратено до патриарх Неофит и Светия синод.

"Този срам не бива да тегне върху снагата на българското православие", смятат от движението.

 

Ето текста на писмото, което ще бъде изпратено до Патриарх Неофит и Светия Синод на Българската Православна Църква:

Ваше Светейшество,

Ваши Високипреосвещенства,

 

Ние, като група православни миряни, се обръщаме към Вас като архиереи на Българската Православна Църква, с молба и желание да остане чисто името на българския духовен храм. Отчитайки правото и благородството на българското православие, дало светлината на вярата в земите на Киевска Рус и допринесло за първосветителството на митрополит Киприян (Българина) – митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия, от известния български болярски род Цамблак, признат официално през 1472 г. за светец и чудотворец, смятаме за наш духовен дълг да се обърнем към Вас.

Смятаме за важно и навременно да бъде отнето достойнството на Владимир Владимирович Путин от присъдения му орден “Св. цар Борис – Покръстител”, златен – най-високото отличие на БПЦ, връчено му през 2003 г. Тежкото кръвопролитие и безчовечната ярост, с която този човек хвърли в братоубийство и гняв близки по духовност и произход народи, ни дава повод за тази молба.

Този срам не бива да тегне върху снагата на българското православие. Изтреблението на мирни жители и християни – деца, жени и старци нямат оправдание нито пред Господ, нито пред пастирите му на Земята. Награденият прегази с делата си част от основните Божи заповеди, което е непростим грях за всеки християнин. Лицето, с действията си, приема себе си за Бог, което е нарушение на Първата Божа заповед, иначе не би посмял с властта си да заплашва с унищожение човешкия род на Земята. С действията си лицето прегази многократно Шестата Божа заповед – Не убивай, като затри от лицето на света хиляди човешки същества и изпрати невинните им души в отвъдното. Лицето прегази и Осмата Божа заповед – Не кради, като заграби чужди земи, имоти и благосъстояние в своя полза. Прегази и Деветата Божа заповед – Не лъжесвидетелствувай против ближния си, като каза пред целия свят, че други са виновни за убийствата, които той твори и обеща, че няма да нападне и съсипе съседа си. Прегази и Десетата Божа заповед – Не пожелавай нещо, което е на ближния ти, като се опитва да вземе свободата, достойнството и мира на достолепния народ на Украйна.

Същият, с безчовечна жестокост бомбардира Свято – Успенската Свягорската лавра в град Святогорск, Донецка област, която в момента приютява 500 бежанци, от които 200 са деца.  Тя е и една от трите светини на Украйна, заедно с Киево – Печерската и Почаевската лавра, където миряните намираха утеха и славеха от векове името Христово.

Ваше Светейшество,

Ваши Високипреосвещенства,

Освободете ни от срама, че нашите предстоятели са наградили човек, който е толкова далеч от принципите на вярата, колкото изчадието адово от същността на християнската етика и морал. Съзнаваме, че отличието е дадено в друго време и по друг повод, но не би имало оправдание днес това достойнство да остане негово притежание.

С уважение:

                       Николай Хаджигенов – председател на „Ние идваме!“

                       Валентина Василева-Филаделфевс

                       Мария Капон

                       Георги Табаков

                       Арман Бабикян

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст