ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Важно е да запазим стабилността на Западните Балкани

Кирил Петков

Много е важно да запазим стабилността на Западните Балкани – каза премиерът Кирил Петков. Той подчерта, че темата за Босна и Херцеговина е била обсъждана в този контекст късно снощи на заседанието на европейските лидери.

"Много е важно да запазим стабилността на Западните Балкани. В момента войната в Украйна прави тази тема още по-значима. Европейският път на РСМ, европейският път на Албания са част от тази стабилност, така че там ние имаме какво да направим, ние трябва да напреднем, защото геополитически, защото последното нещо, което искаме да има, е нестабилност на Западните Балкани. В този момент всички трябва да запретнем ръкави и да си свършим работата", допълни още той.

"Докато за някои от страните имаше критики, България ясно беше включена в страните, които подкрепят Украйна. Зеленски ни благодари. Който се е притеснявал, че сме в някакъв друг лист, специално беше казано, че България е с Украйна". Това заяви по-рано пред медиите в Брюксел премиерът Кирил Петков. 

Той благодари на всички хора, които вчера излязоха на площад „Независимост“, за да покажат подкрепа за Украйна.

„Не само политиците трябва да говорят, че подкрепяме Украйна, но и че българският народ подкрепя Украйна. Изгледайте вчерашното интервю на Зеленски. Той много ясно разграничава кои страни вижда като пълно подкрепящи и явно благодари за това, което правим ние, и страни, за които все още има притеснения за това, което правят“, посочи Петков. 

По думите му е нормално хората да се притесняват, защото войната е опасно нещо, а България е много близо.

„Ясната ни позиция и за г-жа Митрофанова, и ясната ни позиция с изгонването на руските шпиони е много силна позиция в тази посока. Г-н Зеленски много ясно разбира, че го подкрепяме. Мисля, че ни слага в отбора на европейските държави, които са застанали твърдо до него“, коментира Петков.

Той подчерта, че е обсъдил много важна тема с американския президент Джо Байдън. А именно как корупцията може да бъде инструмент за Путин в страните на Балканите.

„Той каза, че абсолютно вярва в това, което казвам. Разбира се, аз дадох и примера за „Руски поток“ или „Турски поток“, както обикновено го наричаме в България. Факт е, че 3 млрд.лв. от нашите пари бяха изхарчени за тръба, която ние не можем да използваме. Явно джиповете на „Аркад“ се намериха в къщи като тази на г-жа Арнаудова“, обясни Кирил Петков.

Според него това е инструментът, с който Путин оказва влияние във всички балкански страни.

Той отново подчерта, че  голямата цел на европейските партньори е да се фокусират върху цените на горивата и газа.

„Да се опитаме да преговаряме заедно така, че да ги свалим.Те директно влияят върху цените на тока. Това влияе на цените на хляба, олиото и всичко. Важно е днес да се опитаме да свалим цените от трети доставчици, особено от Русия така, че европейските потребители да не са обект на случващата се в момента галопираща инфлация“, отбеляза министър-председателят и отбеляза, че връзката с Александруполис е приоритет и за цяла Европа.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст