ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

За три години за язовири сте изхарчили 500 млн. лева

Корнелия Нинова

„Фактите са следните – юли 2018 г. Министерски съвет по онова време взема решение да възложи на Държавната консолидационна компания ремонт на язовири. В същото решение определя и списъка на тези язовири – язовир Пилашево-3, община Първомай попада в този списък. Точно една година по-късно между Държавната консолидационна компания и “Монтажи“ ЕАД е сключен договор за ремонтно-възстановителни дейности на язовир Пилашево-3. Първи въпрос – Какво прави правителството на ГЕРБ една година?“

Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на парламентарен контрол на зададен въпрос относно основен  ремонт и реконструкция на язовир Пилашево-3.

По думите ѝ една година по-късно експертният съвет на ДКК, на 25 юни 2021 г., одобрява изготвения инвестиционен проект за извършване на ремонтно-възстановителни дейности. „Правителството на Бойко Борисов губи 3 години, за да определи този язовир за опасен, да сключи договор за ремонт и експертите да се произнесат какъв да е той“, добави тя.

„Вие сега за 3 месеца търсите отговорност на новото правителство защо не е ремонтиран, 3 месеца срещу 3 години“, възмутено заяви от трибуната Корнелия Нинова.

„Естествено, че след като новото правителство пое тези ангажименти усилихме работата по ремонта. Не само по този язовир, а и по още няколко, които са опасни. Всичко е довършено и предстои откриване на строителната площадка и стартиране на ремонтните дейности“, обясни вицепремиерът.

„Единственото сторено в последните 3 години на тема язовири е: изхарчени 500 млн. лева, ремонтирани 10, признат за законен само 1“, категорична бе Корнелия Нинова.

„Кражбите в язовирите спряха. Ако ще се правят ремонти, а някои вече са наложителни, те ще се правят прозрачно, за парите, които струват и няма да се краде“, посочи тя. От парламентарната трибуна тя изрази надежда, че прокуратурата ще забърза досъдебното производство, за да има обвинителен акт и внасянето му в съда срещу виновните лица за това безхаберие.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст