ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Липсата на интерес от предсрочни избори сплотява коалицията

Милен Любенов

Разногласията в коалицията не изглеждат застрашително за самата коалиция, но не са добър сигнал към обществото. Това каза пред БНР политологът доц. Милен Любенов.

„Има определена ерозия към доверието към правителството и една от причините за това са определени разногласия между партиите. Тези разногласия не са добър сигнал към обществото. Дори темата с управителя на БНБ. Това е много лош сигнал – да излязат с две кандидатури. Това означава, че вътре в рамките на коалицията не могат да намерят общо решение“, коментира той.

Според доц. Любенов и двете кандидатури „не изглеждат особено убедителни, ако трябва да правим сравнение със сегашния управител на БНБ“.

"Това, което сплотява коалицията, е, че и четирите партии нямат интерес от предсрочни избори", коментира Милен Любенов.

„Предсрочни избори ще бъдат изключително голям удар и за четирите партии, особено за тази от коалицията, която би ги предизвикала, напускайки коалицията“, допълни той.

На този етап доц. Любенов не вижда възможност за разпадане на управляващото мнозинство, въпреки разногласията, свързани дори със ситуация в Украйна.  

ГЕРБ имат интерес това състояние, което сега наблюдаваме в правосъдната система, да се запази, отбеляза той.

„А виждаме, че от страна на мнозинството се показват определени усилия за промяна, включително законодателни. ГЕРБ са в една доста отбранителна позиция, която показва, че много трудно могат да излязат на този етап от изолацията, в която се намират. ГЕРБ ще направят всичко възможно да възпрепятстват каквато и да е правосъдна реформа дори с цената на конституционна криза, включително като възпрепятстват нов състав на ВСС. Там ще са необходими гласове от опозицията“, посочи Любенов.

Все повече ще се засилва напрежението между президент и правителство, прогнозира политологът.

„Това го виждаме вече през последните два месеца. По няколко линии – едната линия е външнополитическа. Президентът заема слаба позиция в момента за темата Украйна. Видяхме, че министърът на отбраната на САЩ отказа да се срещне с президента и това беше знак. Той трябва по някакъв начин да коригира тази позиция, защото България не стои добре сред съюзниците си в НАТО“, смята той.

Доц. Любенов попита нашата помощ за Украйна дали е по хуманитарни или по етнически подбуди.

„Ние ще дадем бронежилетки и каски в регионите, където има българско население. Това не звучи добре“, отбеляза той.

„Не е важно какво счита мнозинството. Понякога политическото лидерство изисква политическият лидер да може да повлияе на общественото мнение, да обясни своята теза и да каже защо е правилна. Политиците не трябва да се оправдават с общественото мнение. Който политик се оправдава с общественото мнение, той не е лидер“, посочи Любенов относно нагласите в обществото за военна помощ на Украйна.

Според него голяма част от политическия елит в момента не проявява такова лидерство, „включително премиерът“.

На въпрос за шансовете на бъдещата партия на Стефан Янев политологът заяви, че „зависи на кои избори ще участва“, а според него тази година няма да има предсрочни избори.

„Ако целта е участие на местните избори, ще бъде много трудно за подобен тип послания, които артикулира през последните дни, послания от гледна точка на патриотична ниша в българския електорален корпус, говори се за българофили, за национален интерес. Това е терминология, която е специфична за националистическите, за патриотичните формации, а те като цяло на местни избори не се представят добре. Това е една реторика и една линия, която може да се следва на национални избори, но това пространство е много наситено. Вероятно тяхната цел ще бъде влизане в парламента и преодоляване на избирателната бариера“, коментира доц. Милен Любенов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст