ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кичозният ремонт на 300-годишния мост в Дебелец отива на прокурор

мост дебелец

Прокуратурата подхваща скандалния ремонт на моста с 300-годишна история край Дебелец, който е служил за еталон на самия Колю Фичето. Това стана ясно след питане в парламента на народния представител от „БСП за България“ Явор Божанков, който издейства и административно-наказателно производство за Община Велико Търново.

В началото на годината реконструкцията на съоръжението, което е и със статут на културен паметник, втрещи обществеността, след като бе изпълнена със съвременни материали, което пък допринесе и за доста кичозния й вид. „Преди малко повече от месец великотърновският градоначалник Даниел Панов се „похвали” пред жителите на общината с наскоро извършен ремонт на вековен мост в Дебелец. Снимките на ремонтираното съоръжение, публикувани от самия кмет в социалните мрежи, предизвикаха възмущение в множество граждани“, коментира самият народен представител, с което обясни мотивите за питането си, сочи вестник "Борба".

На петъчния парламентарен контрол стана ясно, че представители на Главна дирекция „Инспекторат по опазване на културното наследство” са извършили оглед на място и проверка по документи, при която са установени съществени отклонения при изпълнението на съгласувания инвестиционен проект и актуалното състояние на съоръжението. В своя отговор до депутата министър Атанас Атанасов уточни, че проверката продължава и предстои образуването на административно-наказателно производство към Община Велико Търново и изпращане на наличната документация за прокурорска проверка.

„Удовлетворен съм от отговора и от предприетите мерки. Това е мост, ценен за поколения преди и след нас, абсолютно недопустимо е това, което прави Община Велико Търново. Ще следим и ще очакваме последващи действия и резултат. Когато имахме подобен казус с Художествената галерия, не срещнахме разбиране от министъра на ГЕРБ. Сега във ваше лице обаче нещата са различни, което е лъч надежда, че се движим в правилната посока”, заяви от трибуната на Народното събрание Божанков.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст