ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Кремъл: Русия няма да дава газ на Европа безплатно

Дмитрий Песков

Русия разработва методи за приемане на плащания за своя износ на газ в рубли и ще вземе своевременно решения, ако европейските страни откажат да плащат в руската валута, съобщи Кремъл днес, предаде Ройтерс.

На среща на лидерите на Европейския съюз в петък не бе приета обща позиция по искането на Русия миналата от седмица "неприятелските" страни да плащат в рубли, а не в евро за своя газ след приемането на серия от санкции срещу Русия от страна на САЩ и европейските им съюзници.

Опасенията относно сигурността на доставките се засилиха след отправянето на искането, като компаниите и страните от ЕС се опитваха да си изяснят последствията.

Руската централна банка, правителството и "Газпром", който осигурява  40% от европейския внос на газ, трябва да представят предложенията си за плащания за газ в рубли на президента Владимир Путин до 31 март.

"Няма да доставяме газ безплатно, това е ясно", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков по време на конферентна връзка. "В настоящата ситуация едва ли е възможно и подходящо да се занимаваме с благотворителност (с европейски клиенти)".

В петък германският финансов министър Кристиан Линднер посъветва германските енергийни доставчици да не плащат за руски газ в рубли в интервю за телекомпанията "Велт".

Италия ще продължи да плаща на Русия за енергия в евро, каза миналата седмица висш икономически съветник на италианското правителство.

„Единственият голям проблем в Европа е газът и Русия иска да плащаме в рубли, каквито нямаме и което не е предвидено в договора", каза днес главният изпълнителен директор на италианската енергийна група "Ени" Клаудио Дескалци на събитие в Обединените арабски емирства.

Полската PGNiG, която има договор с "Газпром" до края на годината, също заяви, че не може просто да премине към плащане в рубли.

ЕС има за цел да намали зависимостта си от руски газ с две трети тази година и да прекрати вноса на руски изкопаеми горива до 2027 г.

В петък Съединените щати заявиха, че ще работят за доставка на 15 милиарда кубически метра втечнен природен газ за Европейския съюз тази година.

Инсталациите за втечнен природен газ в САЩ работят с пълен капацитет и анализатори казват, че по-голямата част от всеки допълнителен газ от САЩ, изпратен в Европа, трябва да идва от износ, който би отишъл другаде.

Износът на руски газ за ЕС беше около 155 милиарда кубически метра миналата година, припомня Ройтерс.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Как ще приключат протестите на земеделските производители?

Подкаст