Разработват механизъм, по който украинци да получават ваучери за храна

украйна украински бежанци

Все още се разработва механизмът, по който украинските граждани със статут на временна закрила ще получават еднократно ваучери на стойност 100 лева за храна и стоки от първа необходимост, коментираха за БНР от социалното министерство. За да имат право на друго подпомагане, те трябва да имат и регистрация по настоящ адрес.

Всеки украинец, който отговаря на условията за достъп до социалната система, може да се обърне към дирекция "Социално подпомагане" по настоящия си адрес да подаде заявление, за да се прецени правото на отпускане на помощи, а те могат да бъдат еднократна в размер на 375 лева, еднократна за издаване на лична карта, месечна социална помощ, а правоимащите трябва да полагат четири часа обществено полезен труд за период от 14 дни всеки месец. За получилите временна закрила е достъпна и целева помощ за отопление. 

Тези молби обаче ще се подават между 1 юли и 31 октомври и са за следващия отоплителен сезон. Може да се заявява и ползването на социални услуги след предварителна оценка на потребностите могат да се ползват временен подслон, информиране и консултиране, застъпничество и посредничество, терапия и рехабилитация, дневна и резидентна грижа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST