ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДБ започва консултации за оказване на военна помощ за Украйна

Парламент бюджет 2022 Атанас Славов

Парламентарната група на „Демократична България“ обяви, че започва консултации за приемане на решение на Народното събрание за оказване на военнотехническа помощ на Украйна. Това заяви в декларация от името на групата Атанас Атанасов. Той посочи, че декларацията е въз основа на принципната позиция, изразена в декларацията на парламента, която беше приета на 24 февруари в първия ден от конфликта в Украйна. Тогава българските депутати осъдиха агресивните действия на Руската федерация срещу Украйна.

В декларацията на ДБ се отчита, че войната в Украйна засяга цяла Европа и всички цивилизовани нации, и че свободата и демокрацията трябва да бъдат защитени от агресивния режим в Кремъл и се настоява, че българският национален интерес се дефинира от членството на страната в Европейския съюз и НАТО. А значителна част от съюзниците в НАТО вече са предоставили директна военна помощ в подкрепа на Украйна. Подчертава се също, че помощта за нападнати не е намеса във войната, а подкрепа за възстановяване на мира. "Като народни представители имаме не само политически, но и морален дълг да се съобразяваме с преобладаващата подкрепа в българското общество за справедливата кауза на Украйна", изтъкна Атанасов.

"Солидарността на свободните държави и защитата на международния правов ред е в основата на нашето благосъстояние и просперитет", отбеляза депутатът и допълни, че отбранителните действия на Украйна срещу агресивното нападение са нейно неотменимо право и са напълно легитимни и оправдани.

В отговор лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов напомни, че от 24 февруари в две украински пристанища има заседнали български кораби – единият в Мариупол, другият в Одеса. Те били блокирани по вина на украинската страна. По думите му корабът в Мариупол е трябвало да отплава на 26 февруари, но всяка дейност на пристанището е била спряна. "Днес повече от месец след началото на войната 17 българи биват заплашвани, не са излизали на слънчева светлина от седмици. Към настоящия момент има голяма опасност за живота на 17 български граждани. Тук се четат декларации за даване на оръжие, но не чух заинтересованост за тези български граждани. Това че на управляващото мнозинство не му пука за украинското общество – добре, но говорим за български граждани, които биват държани като заложници. Не искам да бъда лош пророк, но ако нещо се случи с нашите сънародници, виновни ще бъдат тези, които от един месец насам не си мръднаха пръста, за да предприемат каквото и да било. Ако някой иска да дава бомби на Украйна, нека си даде сметка, че тези бомби може утре да паднат върху българския кораб", каза Костадинов.

Депутатът от ПП Благовест Белев му отвърна, че корабът не е български и над него се вее панамски флаг, което го прави панамска територия. А правителството полага усилия да помогне на моряците и е в непрекъсната връзка с кораба.

По-късно от „Продължаваме промяната” заявиха, че въпросът не е бил обсъждат на Коалиционен съвет и затова тепърва трябва да се седне на масата за разговори и да се обсъди дали парламентът да даде зелена светлина на правителството за това България да окаже военна помощ на Украйна.

От БСП обаче обявиха, че са категорично против предоставянето на военна помощ. Те настояват България да не оказва оръжейна подкрепа, а само хуманитарна, както е и в момента. "Такова е и решението на българското Народно събрание при приемането на бюджета – да бъде предоставена само хуманитарна помощ. Това решение не е отменяно. То се спазва и трябва да продължи да се спазва", каза Георги Свиленски.

От "Има такъв народ" настояват за подкрепа на Украйна, но дали тя тази да е само хуманитарна, или не, трябвало тепърва да се реши в коалицията. Такава е позицията и на „Продължаваме промяната”. "В такава ситуация ние трябва да бъдем безапелационен партньор на НАТО и ЕС, независимо дали става въпрос за хуманитарна помощ, дали за военна помощ, дали за тълкуване като специална операция, или война – държавата трябва да има категорична позиция", посочи Станислав Балабанов от ИТН.

"От Министерството на отбраната заявиха, че в момента например ние няма как да предоставяме стратегически бойна техника като ракети. Просто нямаме такава възможност, но сме готови да изслушаме какви са предложенията, да седнем и да ги обсъдим в коалицията", коментира Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната".

"В рамките на нашите възможности, трябва да окажем помощ от всякакъв тип. Консултации с нас до момента никой не е водил", съобщи Томислав Дончев от ГЕРБ. А от ДПС не изказаха мнение.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст