ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Не може да се плаща газ в рубли, тъй като няма пазарен курс на тази валута

природен газ

Поради ситуацията на международните финансови пазари Българската народна банка (БНБ) не може да определи референтен курс на българския лев към руската рубла, който да е представителен за пазарните условия, съобщиха от централната банка.

Във връзка с това БНБ преустановява временно публикуването на курс на българския лев към руската рубла, докато пазарните условия не се нормализират. Последният курс на българския лев към руската рубла е публикуван на 1 март 2022 година.

В коментар пред БНР Калоян Стайков от Института за енергиен мениджмънт поясни, че плащания в рубли е малко вероятно да се случат, след като плащанията на Русия по външния дълг или на руски компании към външни доставчици не са превалутирани в рубли. Според него в условията на сериозни капиталови контроли, каквито има във финансовата система на Русия, няма пазарен курс на рублата.

Така че искането на руския президент Владимир Путин да си плащаме получавания природен газ в рубли няма как да стане.

Днес говорителят на българското правителство Лена Бориславова съобщи, че темата за евентуалното спиране на руския природен газ към България заради отказ от плащане в рубли е била обсъдена от правителството. „За момента няма такова очакване понеже България се захранва по различен път с газ, отколкото други европейски държави, и е малко вероятно да имаме такива последици за нашата територия“, отбелязва тя.

Европейският съюз прие като сериозна заплаха обявеното от президента на Русия Владимир Путин изискване всички неприятелски страни , които наложиха санкции на Русия, да плащат за доставените количества природен газ с рубли вместо в долари и евро. И като знак за увеличаване на риска, че най-големият продавач на синьо гориво за страните от Стария континент би могъл да спре кранчето. Като неприятелски са определени всички европейски страни, които купуват руско синьо гориво с изключение на Беларус, Молдова и Сърбия.

След първоначалното стъписване естествено всички осъзнаха, че всъщност така се нарушават подписаните договори. Европейските държави досега отхвърлят искането на Москва за промяна на валутата за плащане.

Германският министър на енергетиката Роберт Хабек заяви от името на колегите си от Г-7, че новото изискване на Русия е “едностранно и явно нарушение на съществуващите договори”. Той го определи като неприемливо и призова енергийните компании да го отхвърлят. 

Въпреки това различните страни взеха вече мерки, за да се подготвят за намалели доставки. Все пак Европа получава около 40% от използвания от нея природен газ от Русия, като вносът за миналата година е бил около 155 милиарда кубически метра.

Очаква се Москва да разкрие плановете си за плащания в рубли в четвъртък (31 март). Президентът Путин заповяда на правителството, Централната банка на Русия и "Газпром" да представят предложения за смяна на режима. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков обаче отбеляза, че няма да се изисква непосредствено от купувачите да плащат за руския газ в рубли. Какво и да значи това.

Според Анатолий Аксаков, ръководител на финансовата комисия в долната камара на руския парламент, чуждестранната валута ще се обменя по пазарен курс, който ще бъде определен на Московската борса. "Те могат да си купят рублите навсякъде".

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст