ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Франция гласува на втори тур на парламентарните избори

Еманюел Макрон

Френските гласоподаватели гласуват на втори тур на парламентарните избори. Предстои да бъдат избрани 577 депутати в Националното събрание – влиятелната долна камара на френския парламент, която е от ключово значение за приемането на закони .Социологическите проучвания сочат, че центристкият съюз на Макрон ще спечели най-много места, но според анализатори той може и да не успее да си осигури 289-те мандата, необходими за мнозинство.

По оценки на социологически агенции центристите на Макрон биха могли да спечелят между 255 и 300 места, а лявата коалиция на Жан-Люк Меланшон би могла да спечели повече от 200 места.

Миналата седмица, на първия тур, лявата партия на Жан-Люк Меланшон се представи изненадващо силно. Това предизвика трусове сред съюзниците на Макрон. Те се опасяват, че Меланшон ще попречи на Макрон да реализира амбициозните си цели. Сред предизборните обещания на Макрон е намаляването на данъците и повишаването на пенсионната възраст от 62 до 65 години.

Ако Макрон не успее да спечели мнозинство, прогнозите са, че ще се образува нова коалиция, съставена от крайнолевите, социалистите и зелените, което сериозно би затруднило президента Еманюел Макрон да изпълни вътрешнополитическата си програма.

По-рано тази седмица, преди пътуване до Румъния и Украйна, Макрон се обърна към избирателите си и ги предупреди, че ако в резултат от изборите се окаже, че в парламента няма категорично мнозинство, това би застрашило нацията.

Много анализатори признават, че резултатите на партията на Макрон досега не са най-добрите. Те предупреждават, че ако Макрон изгуби мнозинството си, той ще трябва повече да се фокусира върху вътрешната си политика и няма да може да инвестира време и усилия на европейско и международно ниво, което от своя страна би отслабило влиянието на Франция на външнополитическата сцена.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст