ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бележим ръст от 90% в двустранната търговия със Саудитска Арабия

Корнелия Нинова и министъра на икономиката и планирането на Саудитска Арабия Фейсал Алибрахим.

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с министъра на икономиката и планирането на Кралство Саудитска Арабия Фейсал Алибрахим. На срещата е било обсъдено засилване на икономическите връзки между двете държави. През 2021 г. двустранната търговия между България и Саудитска Арабия  е достигнала значителен ръст от близо 90% спрямо 2020 г. 

Търговско-икономическите отношения между двете страни имат традиционно добър характер, като България отдава голямо значение на възможностите за тяхното развитие. "Нашата страна желае да развива активно икономическите си отношения с Кралство Саудитска Арабия и приветства настоящата визита", е уверила министър Нинова.

"Саудитска Арабия иска да се възползва от неизползваните възможности с партньори и приятели като България", каза Фейсал Алибрахим.

Двамата министри са се договорили за активизиране на контактите на фирмено равнище, размяна на бизнес-делегации и участие в панаири и изложения в двете страни. Със саудитската страна се работи за учредяване на Смесена комисия за икономическо сътрудничество (СКИС), като самото учредяване би могло да стане със свикването на I-ва сесия на СКИС и подписване по време на първото заседание на двустранно съгласуван документ-статут на българско-саудитска междуправителствена СКИС.

По време на срещата е било договорено и подписването на Споразумение за насърчаване и взаимна защита на инвестициите между България и Кралство Саудитска Арабия. Двете страни са набелязали области от взаимен интерес, сред които пътно строителство, селско стопанство, инфраструктура, туризъм. Съществуват добри възможности за увеличаване на българския износ за Саудитска Арабия в сфери като: хранително-вкусовата промишленост, включително месо (агнешко, овче, говеждо, пилешко), пчелен мед, изделия на млечната промишленост; фармацевтична промишленост; парфюмерия и козметика; електросъоръжения, машиностроителна продукция, инженерингови стоки и услуги; строителни материали; селскостопанска продукция и вълнен текстил.

Посещението на Фейсал бин Фадел Алибрахим е част от обиколката му в Източна Европа. На срещата присъстваха още Наиф Бин Асаи, временно управляващ посолството на Кралство Саудитска Арабия в София, пълномощен министър, Бандар Ал Камис, заместник-министър по международните икономически отношения, Заид Алзаид, генерален директор на Изпълнителния офис на министъра на икономиката и планирането и Сара Алказзи, съветник на министъра на икономиката и планирането.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст