ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Бойко Рашков посрещна кипърския си колега Никос Нурис

мвр кипър

По покана на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков на работно посещение в България е Никос Нурис, министър на вътрешните работи на Република Кипър. Това е първото посещение на министър на вътрешните работи на Кипър в България.

В рамките на разговорите двамата министри подчертаха важността на отношенията между България и Кипър и много доброто сътрудничество в областта на вътрешните работи и сигурността. Заявиха готовност за развитие и задълбочаване на диалога на политическо и професионално равнище. Те отбелязаха, че двете държави си сътрудничат както по двустранна линия, така и по ключови въпроси от дневния ред на ЕС. Общо предизвикателство е овладяването на динамичната миграционна обстановка, тъй като и двете държави са на първа линия на миграционния натиск. Министрите взаимно се информираха за актуалните миграционни предизвикателства, в т.ч. във връзка с последиците от войната в Украйна, както и относно предприетите мерки в тази връзка.Те се обединиха около необходимостта от единен отговор на ЕС в противодействие на нелегалната миграция и подчертаха важното значение на работата с държавите на произход и транзит и подобряването на процедурите по връщане. В програмата на госта е планирано да се запознае на място с мерките, предприемани от България за охрана на външна граница на ЕС.

Министър Рашков благодари за подкрепата на Кипър във връзка с присъединяването на България към Шенгенското пространство.

В  хода на срещата двамата министри обсъдиха възможностите за разширяване на контактите и по други въпроси от взаимен интерес – в областта на гражданската защита и справянето с извънредни ситуации и кризи.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст