ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Български банки ограничиха сделките с рубли

Рубли

Войната в Украйна удари чувствително финансовия свят. Редица големи международни банки от САЩ и Европа обявиха, че напускат Русия и преустановяват дейността си там. Така и те се присъединиха към санкциите заради военните действия в Украйна.

Някои български банки, които са част от големи европейски групи, също решиха да се включат в инициативата. Информация за ограничителни мерки по отношение на лица от Руската федерация и Беларус обявиха „Райфайзенбанк (България)" ЕАД, „Юробанк България“ АД и „Токуда Банк“ АД.

 

От "Райфайзенбанк (България)" предупредиха на 1 март,, че кредитната институция ще приведе работата си в съответствие със санкциите наложени на Русия от Европейския съюз и са възможни ограничения в платежните операции на физически и юридически лица от тази страна. А във връзка с международната ситуация, от 11 март "Райфайзенбанк (България)" преустанови предоставянето на платежни услуги във валута руски рубли (RUB), в т.ч. изпълнението на платежни операции, входящи и изходящи преводи/плащания, както и касова/безкасова обмяна на същата валута.

"Райфайзенбанк (България)“ е първата банка с изцяло чуждестранна собственост у нас след края на комунистическия режим, като тя е 100% собственост на австрийската "Райфайзен Банк Интернешънъл".

Банката майка работи в Русия от 1996 година чрез дъщерна структура. "Райфайзенбанк Русия" е на 10-о място по размер на активите си сред руските кредитни институции – с 2.4 млрд. евро, инвестирани там. А на 17 март от "Райфайзенбанк Русия" съобщиха, че смятат да продължат работата си в страната. Позовавайки се на пресслужбата на "Райфайзен Русия", ТАСС разпространи съобщение, в което се казва, че "ревизията на участието на RBI се разглежда като изключително крайна мярка и затова никакво конкретно решение не е взето".

От кредитната институция подчертават още, че маржът на безопасност позволява на банката "да се чувства уверено във всяка кризисна ситуация. Ние извършваме всички финансови услуги в пълен обем и сме готови да осигурим непрекъсната достъпност на операциите за нашите клиенти, за да защитим максимално техните интереси. Ние ще продължим да обслужваме всички наши клиенти в Русия, оставайки една от най-надеждните банки в страната".

По-рано стана известно, че заради военните действия в Украйна Raiffeisen Bank International анализира стратегическите  си действия по отношение на бъдещето на банката й в Русия и дори излизане от руския пазар. Това заявява председателят на групата RBI Йохан Щробл.

Според изявление на банката, "RBI и дъщерните й структури продължават да действат в съответствие с местните и международните закони за санкциите, както и изменящите се изисквания на финансовия пазар и в съответствие със своите кодекси на поведение. Дъщерните банки на RBI са самофинансиращи се, добре капитализирани и имат само незначителни трансгранични рискове в Русия".

От 4 март и "Юробанк България“ преустанови приемането на платежни нареждания и обработването и изпълнението на всякакви платежни операции и трансакции в руски рубли (RUB), в това число и покупко-продажба на валута, до следващо уведомление.  В допълнение, банката е предприела мерки за прилагане и спазване на международните ограничителни режими, които могат да доведат и до други ограничения по отношение на операции, свързани със санкционираните държави, региони, контрагенти и/или лица.

От 28 февруари "Токуда Банк" временно преустанови извършването на преводи от и към банки и получатели, намиращи се на територията на Беларус и Русия. От 10 март банката временно ограничи и наличностите по сметки на граждани или физически лица, пребиваващи в Руската федерация и Беларус, или юридически лица, образувания или органи, установени в Руската федерация и Беларус. Максималната сума – като общо кредитно салдо, по всички сметки в Банката (независимо от вида им), не може да надхвърля 100 000 евро или равностойността им в друга валута.

Заедно с това, в израз на солидарност и подкрепа към гражданите на Украйна, "Токуда Банк" няма да събира от тях такса при откриване на сметка. Всички останали изисквания и условия за откриване и поддържане на сметка на чуждестранно лице остават без промяна.

Други български банки засега не са обявили мерки срещу руски граждани и фирми. 

Италианската UniCredit, която оперира в Русия от 1989 година насам, посочи преди седмица, че руското ѝ дружество е „много ликвидно и самофинансиращо се”, като представлява едва 3% от общите приходи на банката. От банката посочиха, че тя има експозиции към Русия в размер на приблизително 7.4 млрд. евро (8.1 млрд. долара).

UniCredit провежда спешен преглед на руския си бизнес и може да реши да напусне страната заради инвазията на Русия в Украйна, заяви нейният главен изпълнителен директор Андреа Орсел, цитиран от Ройтерс. Той също така посочи, че икономическата среда се е променила заради кризата в Украйна, като UniCredit вече прогнозира, че ще има стагфлация (висока инфлация и слаб икономически растеж). Това е поредната голяма банка, която обмисля да излезе от руския пазар, след като подобен ход вече предприеха водещите американски банки Goldman Sachs и JP Morgan Chase.

Втората по големина банка в Германия – "Комерцбанк" (Commerzbank), която преди две години откри "Технологичен център Комерцбанк София", обяви че е намалила активите си в Русия с оглед на войната в Украйна. Това съобщи ДПА. 

Експозицията на "Комерцбанк" е намалена с около 600 млн. евро (660 млн. долара) до 1.3 млрд. евро (1.43 млрд. долара) с подкрепата на съответните бизнес партньори, казва в свое изявление на главния финансов директор на банката Бетина Орлоп на браншова конференция, организирана от американската банка "Морган Стенли" (Morgan Stanley). Институцията работи върху по-нататъшното намаляване на несигурността за бизнеса си в Русия, отбелязва тя. На 1 март "Комерцбанк" определи като рискови активите си в Русия, възлизащи на нетно изражение от 1.9 млрд. евро, включително, свързаните главно чрез предварително финансиране за износ на суровини, около 600 млн. евро. 

В момента в ИТ хъба на Commerzbank у нас работят близо 250 души. За тази година целта е да бъдат привлечени още 200 нови специалисти. Припомняме, че "Технологичен център Комерцбанк София" беше основан през юни 2020, за разработване и управление на приложения, които ще позволят цялостната дигитализация на бизнес процесите на банката.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст