ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

„Ден на отворени врати“ в Следствения отдел при СГП

сгп ученици

Софийска градска прокуратура (СГП) проведе втория ден от инициативата „Ден на отворени врати“. Учениците от 12-ти клас при 93-то СУ „Александър Теодоров – Балан“ с профил „Обществени науки“ с разширено изучаване на криминология и криминалистика бяха гости в Следствен отдел при Софийска градска прокуратура (СО-СГП).

Илиян Танчев – завеждащ следствен отдел при СГП, прие гостите в кабинета си. Той ги запозна със структурата на най-големия в България Следствен отдел, мащаба на работа, правилата и отговорностите на следователите, разказа им за възстановяването на статута на младши следовател, благодарение на което службата се захранва с млади хора. Албена Ангелова – отговорник на криминален сектор, представи пред гостите как протичат криминалните следствени действия, показа им „синята стая“, в която се разпитват деца, жертви на престъпления и деца, свидетели на такива. Разказа им за работата им с психолози и целта на създаване на стаята, а именно най-малко травмиране на детето.

Николай Кръстев – отговорник на данъчния сектор и Николай Кръстев – главен експерт – криминалист, представиха на гостите криминалистичната лаборатория. Показано бе как се провеждат различните тестове за определяне вида на наркотично вещество, различните лабораторни проби, вземане на пръстови отпечатъци, както и подвижната лаборатория, ситуирана в бус, пълен с техника, с помощта на която се извършват действия по разследване на престъпления в „полеви условия“, генераторите за ток, благодарение на които се използват лаптоп и принтер далеч от офиса. Показани им бяха и арестните помещения.

Капка Милева – координатор по образователна програма на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката, представи пред учениците дългогодишната работа на лекторите в нейно лице.  Тя разказа на учениците за темите, включени в образователната програма – запознаване с устройството, структурата и състава на съдебната система; участие на непълнолетни лица в наказателния процес; последици и превенция на хулигански прояви, насилие и агресия, употреба на наркотични вещества и киберпрестъпления. Капка Милева предложи 93-то СУ да бъде включено в образователната програма като юношите проявиха готовност за това.

За поредна година СГП показа своята ангажираност в успешното провеждане на обучението и информираността на учащите за подобряване на доверието към институциите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст