ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Как да се предпазват от престъпления разясниха на ученици прокурори и съдии

ден отворени врати срс

Софийска районна прокуратура проведе „Ден на отворените врати“ под надслов „Защита от опасностите – в училище, на улицата и у дома зад компютъра“. За първи път събитието бе отбелязано съвместно със Софийски районен съд.

Гости бяха ученици от 10-ти и 11-ти клас от 30 СУ „Братя Миладинови“ и 51 СУ „Елисавета Багряна“. Те бяха посрещнати от прокурори и съдии, които в началото на събитието ги запознаха с организацията и дейността на районния съд и на районната прокуратура, обясниха им етапите на наказателното производство и ги запознаха с функциите на магистратите, както и с трудностите в професионалния им път.

Прокурор Виолета Златева, прокурор Мария Златарева, прокурор Ралица Първанова и съдия Николай Василев разказаха на учениците за престъпленията, в които могат да бъдат въвлечени, как да се предпазят от тях и към кого да се обърнат, ако спрямо тях е извършено престъпно деяние. Специално внимание бе обърнато на теми като домашното насилие, насилието в училище, държането на наркотични вещества и педофилията, в частност за опасностите, когато си пишат с непознати в интернет. На младежите бе обяснено, че не трябва да предоставят снимки, адреси и лични данни на непознати в интернет, тъй като не се знае кой се крие зад даден профил в социалната мрежа и/или платформа за запознанства. Обсъдените теми бяха приети с интерес от учениците, които зададоха различни въпроси.

За финал младежите бяха заведени в така наречената „синя стая“ за разпити на деца.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст