ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Липсата на опит – шанс за безчинства с процедурни хватки

Александър Ракшиев

Истината е, че имаше още много какво да свършим, а има и още много, което нашите избиратели искат от нас да свършим. Но нека мислим в контекста на времето, с което разполагахме. Мисля, че за седемте месеца, в които имахме възможност да работим в Народното събрание, ние положихме началото на една истинска промяна в редица сфери.

Такава равносметка направи Александър Ракшиев от „Продъжаваме Промяната“ за свършеното от 47- ото Народното събрание през последните месеци в сутрешния блок на БНТ.

Разглеждайки отделните теми, той започна със съдебната реформа.

„Не успяхме да я доведем докрай, но положихме добри основи“ – посочи Ракшиев.

По отношение промяната в Закона за съдебната власт, дадохме по-голяма независимост на Европейската прокуратура, защото, както вашите зрители знаят, един от проблемите на българското правосъдие е, че има монопол върху повдигането на досъдебни производства от страна на българската прокуратура – без значение дали МВР ще събере цялата оперативна информация на света за някого, за когото има съмнения в корупция.

Ако българската прокуратура не желае да повдигне досъдебно производство тази работа зацикля и не отива никъде.

Другият проблем, който имахме, беше, че българската прокуратура имаше твърде много лостове за влияние и вмешателство в работата на Европейската прокуратура, а сега със законодателната промяна успяхме да обособим Европейската прокуратура като независима институция и сега тя ще има и оперативна независимост от българската прокуратура.

С този законопроект успяхме да създадем институция, която дори може да видим като конкуренция на българската прокуратура и вече може да се каже, че монополът върху повдигането на досъдебното производство е разбит. Това е едно добро начало за онова, което българското общество очаква от системата. Именно тя да раздава правосъдие и то правосъдие – насочено към всички, които попадат в обхвата на закона, – подчерта представителят на „Продължаваме Промяната“.

По темата с корупцията депутатът отговори така: „Мисля, че критиката ви е справедлива, ако погледнем на борбата с корупцията в една едноплоска равнина, но борбата с корупцията има две измерения.

От една страна е справедливото наказание на хората, които са злоупотребявали. Тук няма кой знае какъв напредък, но трябва да отбележа, че това се дължи и на българската прокуратура. По отношение на другия аспект на борбата с корупцията – да бъдат прерязани и пресечени корупционните потоци, така че да направим среда, която да позволява едно справедливо и разумно и продуктивно харчене на държавните средства, а не тези средства да се наливат в джобовете на шепа хора, то мисля, че в този аспект на борбата с корупцията ние имаме прогрес.

Тук Рашкиев спомена „Капитан Андреево“, пояснявайки, че там те са успели да разкрият схема, функционираща в продължение на 10 години.

Той добави и че работата на „Продължаваме Промяната“ е била затруднявана от „една опитна опозиция“. Той определи като най-голям негатив, че са били без опит и това е позволило на опозицията да „безчинства с процедурни хватки върху парламентарния процес“.

Депутатът в някакъв смисъл изрази безсилието си с въпроса: „Как можехме ние да им противодействаме?“, но после отчете позитива: „Вече не сме една плаха и неопитна политическа сила. Напротив „Продължаваме промяната“ вече има парламентарен опит, имаме зад гърба си 66 -67 депутата, за голяма част от които вярвам, че ще видим в следващия парламент и вече там няма да губим време да се учим как да противодействаме на парламентарните хватки.

Така че със сигурност позитива за нас е, че натрупахме един сериозен опит – боен опит.

На въпроса дали с „Демократична България“ имат общо бъдеще, Александър Ракшиев отговори:

„Да истината е, че с „Демократична България“ се разбираме и работим много добре с тях.

Имаме сходни виждания и разбирания, но дали ще се явим заедно или не, е въпрос, който тепърва предстои да обсъдим с нашите колективни органи и най- вече това решение ще бъде взето, след като много внимателно се запознаем със социологията.

След като разберем какво искат нашите избиратели. Защото понякога в политиката, когато събереш две и две резултатът не е четири. Понякога резултатът е три и половина. Понякога резултатът е пет.

Тук истинският въпрос е дали „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“ и БСП ще съберат повече от 121 депутат, за да имаме с трите формации мнозинство. Няма значение кой е първа, втора или трета политическа сила. Важно е, че мнозинството ще бъде при нас и е важно да имаме едно устойчиво правителство, което надявам се, ще се задържи поне 4 години.

По отношение на служебното правителство депутатът от ПП поясни, че му е направило впечатление, че Румен Радев е избрал състав предимно от експерти, „което за мен е една добра индикация, че то ще се занимава с решаване на продължаващите кризи. Това по думите му е отговорното държавническо поведение, а не създаването на компромати и ровенето за скелети в гардероба.

Защото сега България има нужда от изпълнителна власт, която се държи отговорно към кризата, пред която е изправена държавата ни – подчерта Ракшиев.

Борислава Кирилова

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст