ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Литва гони руския посланик

Габриелюс Ландсбергис

Правителството на Литва днес постанови да понижи нивото на дипломатическото представителството на Руската федерация в страната, което означава, че посланикът на Москва (Алексей Исаков) във Вилнюс ще трябва да напусне балтийската република, предаде литовското издание Делфи.

"Реагирайки на руската военна агресия срещу суверенна Украйна и на извършените от руските въоръжени сили престъпления в различни окупирани украински градове, включително и в Буча, правителството на Литва реши да понижи нивото дипломатическото представителство на Руската Федерация. Във връзка с това посланикът на тази страна ще трябва да напусне Република Литва", заяви външният министър на Вилнюс Габриелюс Ландсбергис.

Дипломат номер едно на Литва също каза, че в скоро време посланикът на Вилнюс в Москва (Ейтвидас Баярунас) ще се върне в родината си.

Министърът допълни, че правителството ще затвори и генералното консулство в морското пристанище Клайпеда.

Малко по-късно в понеделник външният министър на Латвия Едгарс Ринкевичс заяви, че страната му ще редуцира нивото на дипломатическите отношение с Русия. "Ние ще редуцираме дипломатически си връзки с Руската федерация. Ще съобщим за конкретните решения след като те бъдат обсъдени и приети", посочи още той.

Реагирайки на новината, външното министерство на Русия заяви, че ще предприеме ответни мерки. "Много скоро ще разберете какъв ще бъде нашият отговор, каза официалният представител на външнополитическата централа на Москва Мария Захарова", предаде РИА Новости.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст