ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Министър Николов разговаря с президента на “КонтурГлобал” Джоузеф Брандт

Министър Николов разговаря с президента на "КонтурГлобал" Джоузеф Брандт

Министърът на енергетиката Александър Николов е обсъдил инвестиционните перспективи в страната с президента и главен изпълнителен директор на "КонтурГлобал" АД Джоузеф Брандт. В разговора е взел участие и Красимир Ненов, изпълнителен директор на ТЕЦ "КонтурГлобал Марица изток 3" АД, съобщиха от енергийното министерство.

Необходимостта от енергийна трансформация в синхрон с предизвикателствата на европейската „Зелена сделка“ и паралелно с това възможностите за увеличаване на енергийната сигурност и независимост в контекста на военните действия в Украйна са били в центъра на разговора. Постигнато е съгласие, че в настоящата ситуация без собствен енергиен ресурс, какъвто са лигнитните въглища, сигурността на енергийната система в България е практически невъзможна. Използването на този базов ресурс осигурява стабилност и предвидимост на пазара на електроенергия както у нас, така и в целия регион, тъй като България е нетен износител на електроенергия.

Министър Николов е уточнил, че голяма част от средствата в подкрепа на енергийната трансформация, които предстои да получи страната ни, ще бъдат насочени към Стара Загора. „Регионът предлага богати възможности за инвестиции и модерно индустриално развитие и ние приветстваме инвестиции в България на компании от ранга на "КонтурГлобал", е казал министър Николов. По неговите думи, всеки проект, който ще съдейства за диверсификация и енергийна сигурност в страната, е добре дошъл. Перспективите за улавяне на въглерод, развитието на ВЕИ мощности и на инфраструктура за водород са били част от откроените перспективи за енергийна трансформация на комплекса "Марица Изток".

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст