ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Мощни експлозии в Киев тази сутрин

експлозии киев взривове

Мощни експлозии се чуха в Киев рано тази сутрин, а сирените за въздушно нападение звучаха в цяла Украйна, в момент, когато хората се подготвят за нови руски нападения, след като късно снощи флагманът на руския Черноморски флот потъна в резултат на пожар, предаде Ройтерс.

Експлозиите изглежда бяха най-мощните в столичния регион, откакто по-рано през април руските войски се изтеглиха от тази част на страната, за да се готвят за битки в Южна и Източна Украйна.

Украйна пое отговорност за потапянето на „Москва“ и каза, че крайцерът от съветско време е бил ударен с ракета. Плавателният съд потъна, докато беше теглен на буксир към пристанище, съобщи руското министерство на отбраната.

Повече от 500 моряци бяха евакуирани от кораба, след като мунициите на борба му експлодираха, посочи министерството, без да признае, че е имало нападение. Украйна съобщи, че е поразила „Москва“ с противокорабна ракета „Нептун“, родно производство.

Потъването на крайцера стана в момент, когато Русия продължава да обстрелва от Черно море украински градове по крайбрежието, почти 50 дни след началото на нашествието й.

Жителите на Одеса и Мариупол, който е на брега на Азовско море, се готвят за нови руски атаки.

В ранното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски намекна за потъването на „Москва“ и предупреди за руските намерения да вземат на прицел източния Донбаски регион, включително Мариупол.

Зеленски отдаде дължимото „на всички онези, които спряха напредването на безкрайните конвои с руска военна техника, на онези, които показаха, че руските кораби могат да слязат на дъното“.

За момента няма съобщение за щети след експлозиите, за които беше съобщено в Киев, в Херсон на юг, в източния град Харков и малкия град Ивано-Франкивск на запад.

Украинските медии съобщиха за прекъсване на електричеството в части от Киев.

Въздушните сирени се включиха във всички райони на Украйна веднага след полунощ и продължиха да звучат в източните региони на Луганск и Запорожие, дори и след спирането им на други места, съобщиха медии.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст