ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нарастване на цените за Великден – мисия невъзможна

подкомисия

За Великден ще наблюдаваме да има стоки от всичко – пазарът е високо конкурентен и добре взаимодействащ. Проблемът е в стихийното бедствие – нарастването на цените, което е следствие на скока на енергийните разходи, а оттам и на рязкото нарастване на цените на торовете, което продължава да е много проблемно.

Това коментира Владимир Иванов – председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, по време на заседание на парламентарната подкомисия за наблюдение на дейността в областта на защитата на потребителите и ограничаването на монополите.

Подкомисията заседава на 13-и април с основно питане дали за Великден българските граждани ще имат всички необходими стоки – яйца, агнешко, олио, за да посрещнат празника.

Другият проблем, който набеляза Иванов, бяха увеличаващите се цени на фуражите и продоволствената криза със зърното, която се е оформила за сравнително кратък период.

„Към момента обаче в кризата със зърното има светлина в тунела“ – отбеляза Иванов и обясни, че на международния пазар се наблюдава успокоение и на борсата в Чикаго е регистрирано отново намаляване на цената му. Очакванията от новата реколта също са много добри и съответно надеждите са, че и цените ще се успокояват.

„Възможно е и да наблюдаваме по-дълъг период на застой“ – добави още Иванов. Той прикани потребителите да пазаруват разумно и подчерта, че през последните двадесет дни неговите екипи се занимават със супер усилени контролни действия, които започват по борсите и от 4.00 часа сутринта.

В същото време по отношение на основния въпрос на народните представители от парламентарната подкомисия – дали за Великден ще има сериозно нарастване на цените – Иванов отговори, че подобно нещо не е възможно. Темповете на нарастване са малки и това е тенденция от осем месеца.

В същото време Иванов отбеляза, че заради войната в Украйна има дефицит на кокошки в Европа и в момента се наблюдава процес на износ на яйца от България за Полша. Друг проблем, който открои председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, бе ситуацията с животновъдството. Той използва случая, че е поканен в парламентарната подкомисия, за да призове народните представители да вземат мерки. По думите му цената на фуражите и торовете, както и повишаването на енергийните разходи, могат да доведат до намаляване на стадата.

Тръгнат ли да намаляват стадата, ни чакат неприятни неща в дългосрочен период. Моля обърнете внимание на тази тенденция, която не е никак добра, подчерта Владимир Иванов. А по отношение на проверките, които текат в момента, той отбеляза, че фирма изкупила в Кърджали и Хасково агнета по 4 лева килограма (живо тегло), като сега това месо се продава в търговската мрежа на цена от 16.70 лева, но всичко е фактурирано изрядно и дори и данъците са платени. Така проблемът си остава в животновъда.

"Решението е в конкретни държавни политики на Министерството на земеделието, със съвместна работа с браншовите съюзи. Крайно време е вече да има браншови закон, да се създадат бордове – месен или млечен, без значение неговото наименование. Трябва да се сложи ред в продоволствените вериги, защото практиките, които ползваме, са много лоши. Като добър опит можем да последваме този на Белгия, Германия и Испания, където цялата логистична верига е направена от държавата. Това е решението и тогава големите супермаркети ще са в конкуренция с големите сдружения на земеделските производители и така те няма да могат да налагат темпото на пазара, което ще се налага именно от производителя" – обясни Владимир Иванов.  

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст