ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нямаме застраховка за журналисти на война

мариупол евакуация цивилни автобуси украйна хуманитарен коридор

Дванадесет журналисти са загинали в Украйна от началото на войната, съобщи украинският генерален прокурор Ирина Венедиктова във Фейсбук страницата си. Други десет репортери са били ранени по време на сражения, допълни тя. "Да казваш на света истината за агресията на Путин е смъртоносно – 12 журналисти вече загинаха във войната", написа Венедиктова. Според нея журналистите са били убити от руски военни. Според разследванията досега най-малко 56 представители на медиите са били нападнати, в това число и 15 чужденци. Венедиктова заяви, че чуждите журналисти, които са били нападнати, са били от Великобритания, Чехия, Дания, Швейцария, Обединените арабски емирства и САЩ.

 

Въпреки високата журналистическа смъртност в Украйна работодателите им и застрахователите нехаят за сигурността на хората с микрофоните на място.

„БАНКЕРЪ” попита двама колеги, доброволни „военни кореспонденти” на две национални телевизии какви мерки са взети за тяхната сигурност при изпращането им в Украйна.

„Никакви, просто ни дадоха малко повече дневни”, каза единият.

„Застраховка?”, учуди се колежка от другата телевизия. „Нямам никаква представа, телевизията ми каза, че са направили, каквото трябва”, обясни тя.

Проверихме може ли журналист, който пътува служебно до Украйна, да си направи надеждна застраховка у нас. Официален представител на Асоциацията на българските застрахователи заяви, че не е чувал за подобна полица. Той добави, че войната от зората на застраховането е риск, който не се застрахова. Един вид катастрофично събитие.

„БАНКЕРЪ” провери как стоят реално нещата и при най-мощния застрахователен брокер в страната SDI, който продава полици на почти всички застрахователи. От там ни отговориха, че за тази цел някои колеги ползвали полицата „Помощ при пътуване” с 50% надценка в цената заради "служебна цел". Брокерът дори ни изчисли, че за около седмица командировка под дъжд от куршуми полицата ще струва 11 лева, плюс надценката от около 5 лева – общо към 16 лева.

Колкото до полицата „Помощ при пътуване в чужбина”, тя покрива разходите за медицински прегледи, изследвания и болнично лечение, както и транспортни разходи от мястото на злополуката (заболяването) до най-близката болница, разходи за лекарства и медикаменти при извънболнично лечение, както и за репатриране. Застраховката осигурява денонощна помощ чрез асистанс обслужване на български език и гарантира 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит на отговорност, без самоучастие на застрахованите лица. Основното /задължителното/ покритие е за медицински разноски и репатриране вследствие злополука или акутно заболяване и спешна дентална помощ за лица до 65 г.;

Допълнителното /доброволно/ покритие е свързано със спасителни разноски; Смърт и трайно намалена работоспособност вследствие злополука (забележете – за злополука в район на военни действия никога не се е говорело); кражба, загуба или забавяне на личен багаж; дневни пари за болничен престой; лични разходи вследствие злополука или акутно заболяване; правна помощ.

В раздела „Какво не покрива застраховката?” срещаме мотив, въз основа на който при отразяване на войни, автоматично отпада действието на полицата: „Събития, умишлено причинени от застрахования”.  „Някой да Ви е карал да отивате в район на военни действия?”, „А Вие какво дирихте там?” би бил резонният въпрос на застрахователя към пострадалия журналист.

Най-близко до ума е военният кореспондент да се опита да защити живота и здравето си чрез полица „Живот”. И тук обаче удря на камък. В проверените половин дузина „Общи условия” има текст, който изключва действието на полицата в райони на военни действия. Ето какво не се покрива: „ Нараняването, увреждането на телесната цялост, загубата на работоспособността или смъртта на застрахованото лице настъпи при война, военни действия или вследствие на терористичен акт”. Точка.

„Редакциите да не изпращат кореспонденти в Украйна, без да са ги снабдили с бронежилетки, каски и медицински пакети и застраховки", настояват Международната и Европейската федерации на журналистите заедно с украинските си филиали – Националния съюз на журналистите в Украйна и Независимият медия-синдикат в Украйна.

Редакциите продължават да изпращат репортери в Украйна без специална застраховка. Международната федерация на журналистите дори предлага застрахователна полица, която защитава журналисти дори във военни ситуации.

„В световен мащаб се налага практика големи медийни компании да възлагат на външни изпълнители задачата за отразяване на дадена история, което често се случва в по-трудно достъпни райони. Резултатът е, че често млади, неопитни журналисти с малко или никакво обучение, оборудване или застраховка, рискуват живота си, като се често за материала си получават около стотина долара (в България е до 200-300 лева). Това пише в анализ в рамките на проекта "Медиатор", изпълняван от АЕЖ – България с подкрепата на фондация "Америка за България".

Съветът към журналистите в конфликтните зони е: „Осигуряване на застраховка: има вариант през „Репортери без граници“, който е ориентиран най-вече към журналисти на свободна практика, евтина е и покрива спешна медицинска помощ. Добре е да се помисли за застраховка, която включва и отвличане”.

Да се помисли, но няма кой.

В Женевската конвенция и член 79 от Първия допълнителен протокол към нея пише, че журналистите имат същите права и същата степен на защита като цивилните по време на въоръжени конфликти. Умишленото нападение срещу журналисти съгласно Римския статут на Международния наказателен съд представлява военно престъпление. В тази връзка призивите за убийство на руски журналисти, които се намират на територията на Украйна, са престъпни и трябва да бъдат осъдени от международната общност. Журналистите, и другите представители на медиите във военните зони, са изправени пред много опасности поради естеството на тяхната работа. Но умишлените актове на насилие, насочени срещу тях, са неприемливи при никакви обстоятелства.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст