ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нинова: Дадохме 4 млрд. лева за 3 месеца на хората и бизнеса

Парламент БСП Корнелия Нинова

До бизнеса и домакинствата за три месеца и половина са достигнали 4 млрд. лева за преодоляване на инфлационния скок. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по време на петъчния блицконтрол в Народното събрание. Тя напомни, че от днес влизат в сила всички нови мерки, заложени в Бюджет 2022. "Те са в размер на 20 млрд. лева, ориентирани към увеличаване на минималната заплата, майчинството, увеличаване на средствата за отглеждане на дете, ваучери за храна на работници, помощи за общините, безплатни детски градини. Всичко това влиза в сила от днес и ще важи до края на годината", посочи вицепремиерът.

Нинова увери депутатите, че кабинетът е направил всичко по силите си, за да удържа цените и да компенсира домакинствата. "Още от миналата година направихме няколко неща, сред които беше и мораториум върху цените за битовите потребители. Всички аргументи против него, приказките как той е вреден, как ще се качат цените драматично, днес се разбиха на пух и прах. Да, мораториумът изтече и днес цените не са с драстичен скок. Тази мярка помогна на битовите потребители да посрещнат първите три зимни месеци без да има огромно увеличение на сметките в домакинствата им", подчерта министърът на икономиката.

"До април на бизнеса давахме по 250 лв. на мегаватчас. Сега помощта се увеличи на 300 лв. Тази подкрепа постигнахме чрез преговори с почти всички бизнес организации. Мярката 60/40 също помогна на доста фирми и работници за запазване на доста работни места", каза още вицепремиерът.

"Това са мерки на парче, които не дават резултати, защото инфлацията се ускорява и продължава да се ускорява. Нямаме никакви убедителни доказателства, че има овладяване на инфлацията", заяви в отговор Петър Чобанов от ДПС.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че правителство с ротационен премиер е способно да изведе за 18 месеца България от политическата криза?

Подкаст