ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

OMV отрича да разкрива сметка в рубли в Швейцария

ОМВ OMV

Австрийският концерн OMV е отхвърлил като несъстоятелни медийните публикации, според които има намерение да разкрие сметка в рубли в Швейцария, за да заплаща на Русия газовите доставки. На въпрос на агенция Ройтерс говорителят на концерна е заявил: "Не е вярно, че ще отворим сметка в Швейцария".  Говорителят не е пожелал да даде подробности по случая.

Британският вестник "Файненшъл таймс" съобщи, че OMV и германската фирма "Унипер" искат да разкрият сметки в рубли в "Газпромбанк" в Швейцария. Там плащанията в евро щели да бъдат конвертирани в рубли, с което щели да бъдат изпълнени изискванията на Русия.

Министърката по европейските въпроси Каролине Едщадлер подчерта, че OMV винаги е заплащал газовите доставки в евро и ще го прави и в бъдеще. Едщадлер заяви: "Разбира се, Австрия изпълнява изцяло приетите от ЕС санкции. Европейската комисия днес недвусмислено установи, че заплащането на газовите доставки се извършва изцяло в съответствие със санкциите". Неверните твърдения и непровереното им разпространение от руската пропаганда не са от полза.

По въпроса с плащанията канцлерът на Австрия Карл Нехамер заяви, че доставките са без ограничения и OMV продължава да ги заплаща в евро. Според Нехамер OMV е приел руските условия, съобщава ОРФ. На въпрос на Австрийската осведомителна агенция АПА говорител на концерна не е пожелал да дава изявления.

Предложението на Газпром било получено и проучено и сега се разработва решение, което да съответства на санкциите, е отговорът на въпрос на австрийски медии. Министърката на икономиката Маргарете Шрамбьок нееднократно се изказа срещу спиране на газовите доставки от Русия.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди предприятията, които купуват газ от Русия, да не се поддават на изнудването на Кремъл и да заплащат доставките в рубли, въпреки че това не е записано в договорите за покупка. С това се нарушават европейските санкции, наложени заради войната в Украйна. Но Европейската комисия заяви ясно, че предприятия, които разкрият сметка в Русия и продължават да плащат доставките в евро, не нарушават санкциите на ЕС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст