ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Опозицията нападна премиера заради отсъствието му от блицконтрола

Парламент Йордан Цонев

Премиерът Кирил Петков и вицепремиерът и финансов министър Асен Василев не участват в парламентарния блицконтрол заради ангажименти. Част от депутатите поискаха ново заседание, на което отсъстващите членове на изпълнителната власт да отговарят на техните въпроси.

От ГЕРБ обвиниха Петков, че бяга от отговорност и умишлено избягва да отговаря на въпросите им. "Ние сме се подготвили за други хора, а пък другата седмица по някое време ще дойде Кирил Петков и Асен Василев, които пък на нас ни трябват, ние проявяваме жив интерес към тях двамата. Но според мен по-неотложен ангажимент от това да отидеш при началника си не може да има, защото ние тук сме им началниците – Народното събрание. Имам чувството, че някои хора започват да се крият. Господин Кирил Петков искаше да уплаши с ареста нас, оказа се, че той се е уплашил. Не можем да го видим оттогава", каза Тома Биков от ГЕРБ.

Йордан Цонев от ДПС се пошегува, че премиерът имал празник днес (1април). "Може би премиерът смята, че днес е професионалният му празник. В Деня на шегата и лъжата има право да празнува. Но щяхме да го отпразнуваме заедно. Даже аз за днес си купих вратовръзка "байдънка". Президентът Байдън обича да носи точно такива връзки. Но не излъгах, че ми я е подарил", посочи Цонев.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов настоя час по-скоро да получи отговор на въпроса – какво се случва със 17-те български моряци от кораба в Мариупол. "Миналата неделя българският министър-председател излъга като каза, че зависи от руската страна освобождаването на кораба, тъй като тя трябва да осигури син хуманитарен коридор за изнасяне и за извеждане на всички кораби от зоната на военните действия. Руската страна такива коридори осигурява всеки ден. Въпросът е, че украинската страна е тази, която не го прави. И ние щяхме да зададем въпроса – нашата държава поддържа ли някакъв контакт въобще с руската и украинската страна", попита Костадинов.

Председателят на парламента Николай Минчев увери, че ще има извънредно заседание следващата седмица. "На мен също не ми се иска да разделяме така блицконтрола, но в настоящия случай се налага. Другата седмица, когато дойдат останалите членове на Министерския съвет, тогава…", отбеляза Минчев.

По-късно депутатите излязоха в почивка по искане на ГЕРБ-СДС. Председателят на парламентарната група Десислава Атанасова поиска 20 минути почивка, за да може премиерът Кирил Петков да дойде в Народното събрание и да участва в блицконтрола.

На няколко пъти депутати от ГЕРБ-СДС взимаха думата, за да покажат снимка в медии, за която твърдяха, че е от днес, и се вижда как Кирил Петков се разхожда в София. "Тоест няма неотложни ангажименти, поканете го да дойде в залата, за да можем да му зададем въпросите си", настоя Атанасова пред председателстващия заседанието заместник-председател на парламента Атанас Атанасов. В крайна сметка беше дадено прекъсване.

След това пък председателят на Народното събрание Никола Минчев наложи дисциплинарна мярка "забележка" на Хамид Хамид от ДПС заради негово изказване от трибуната. Първо депутатът от ДПС призова премиерът да бъде извикан в парламента за блицконтрола, на което му беше отговорено, че Кирил Петков е на българо-турската граница. Тогава Хамид Хамид поиска вместо премиера, в парламента да дойде началникът на кабинета му Лена Бориславова.

"Очевидно е, че премиерът го е страх да дойде и да се изправи пред народните представители, коментира депутатът. Разбрахме, че е тръгнал към границата г-н премиерът, и без това обаче по изключително важни теми, национални въпроси, вместо премиера винаги говори г-жа Лена Бориславова", посочи той. Моля да допуснете "Лена Бориславова да отговаря вместо министър-председателя, защото явно тя е министър-председателят на Република България, а не марионетката Кирил Петков", каза Хамид.

"Втори път си позволявате обида, ще ви наложа забележка за това", заяви в отговор председателят на Народното събрание.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Как ще гласувате на предстоящия местен вот на 29 октомври - с машина или на хартия?

Подкаст